Új szakasz kezdődik a jövő héten a hazai oltási folyamatban

– Megvárom a kínai vakcinát. A kínaiak ismerik a legrégebben, ők tudhatnak róla a legtöbbet – mondta Orbán Viktor.

Magyar Nemzet
2021. 01. 29. 7:48
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Új szakasz kezdődik a jövő héten a hazai oltási folyamatban – mondta szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy a jövő héten megkezdődőik a regisztráció alapú oltás. Tehát aki oltást akar, az regisztráljon. A kormányfő hozzátette: eddig nagyjából kétmillióan regisztráltak.

– Megvárom a kínai vakcinát. A kínaiak ismerik a legrégebben, ők tudhatnak róla a legtöbbet – mondta Orbán Viktor. Ha tehetem, a kínai vakcinát választom – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy a korlátozások feloldásának vagy fenntartásának kérdésében a legkevésbé az számít, hogy mit mondanak a nemzetközi szervezetek. A járvány lokális, nemzeti felelősség és nemzeti döntés. – Szabadulnánk már, de fájó szívvel kell igazat adni a szakembereknek, hogy ne áldozzuk fel azt a három hónapot, lecseréltük a szabad életünket félig szabadra, ha lazítunk, semmibe hullanak az eddig elért eredmények – mondta el a kormányfő, aki hozzátette: emberéletekről van szó, minden nap száz–kétszáz embert veszíthetünk el.

A kereskedőkben, állampolgárokban a bezártság keltette indulat kapcsán arról beszélt: az indulat másodlagos kérdés, a döntéseket meghozóknak nyugodtnak kell lenni. – Nem az a döntő érv, hogy ki fog megharagudni; dolgozunk a vakcina beszerzésén.

– Szeretnék türelemre kérni mindenkit, akkor is ha éttermesek, ha kávézótulajdonosok vagy ha csak a közönsége egy-egy ilyen helynek: egy járványról van szó. Emberek halhatnak bele abba, hogy nem bírtuk ki még néhány hétig. Igyekszünk segíteni a szolgáltatóipart: a kormányülésen határozott döntést hoztunk arról, hogy a számukra megítélt támogatás folyósítása meggyorsuljon. Ezért bízzanak bennünk, a nekik járó összeget meg fogják kapni – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a szabálysértéseket illetően egyértelműek a szankciók: ha valaki azokat elköveti, akkor százötvenezer és egymillió forint közötti bírságot fog fizetni. Azon vendéglátóhelyeket pedig, amelyeket a tiltás ellenére is működtetik, fél évre bezárják, amennyiben pedig ismét szembeszegülnek a szabályokkal, akkor egy teljes évre.

 

A kormányfő az oltási rend megszegésével kapcsolatban leszögezte: el kell elfogadni, hogy amíg nincs elegendő vakcina, addig be kell tartani az oltási rendet. A kormánytagok oltása is csak azután lehetséges, miután az 56 év felettieket beoltották. Orbán arra kér mindenkit: ne legyenek kilengések, utalva azokra a baloldali politikusokra, akik soron kívül beoltatták magukat.

A kormányfő a vakcinaválasztásról úgy fogalmazott: akkor lehet majd választani, ha lesz elegendő vakcina. Aki élni kíván ezzel a jogával, azt az oltási sor végére írják.

– Jelen pillanatban nincs elég vakcina, ezért ahol van bevált, hatékony vakcina, onnan fogjuk azt behozni – mondta a kormányfő, aki Szerbiát hozta fel példaként, ahol kínai vakcinával oltanak. – Szerbia meg tudta szervezni az ellátást, jobban, mint akik az Európai Unióba tartoznak. Előszobaként tekintek Szerbiára, naponta kapok jelentést onnan – mondta a kormányfő, aki hozzátette: a napokban megszülethet a megállapodás Kínával vakcina ügyben.

– Ha nem jön a kínai vakcina, 880 ezer embert tudunk beoltani, ha jön, akkor ezt a számot megkétszerezzük. Ha orosz is érkezik, akkor húsvétkor más helyzetbe kerülünk, lehetőség lesz a nyitásra – vázolta a közeljövőt Orbán Viktor, majd hozzátette: minden erőnket a vakcinára kell összpontosítani.

A kormányfő az uniós vakcinabeszerzésről úgy fogalmazott: nem látnak bele a lapokba, de most nincs itt az ideje ezért gyepálni Brüsszelt, inkább azon kell dolgozni, hogy több helyről szerezzünk vakcinát. – Hoztunk egy döntés, hogy a vakcinabeszerzés jogát átadjuk Brüsszelnek, most már eső után köpönyeg – szögezte le Orbán Viktor, s kiemelte: a vakcina nem politikai kérdés.

A gazdaság újraindulásával kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: minden a vakcinán múlik, a gazdaság kulcskérdését is vakcinának hívják.

A gazdaság újraindításának részleteiről Orbán Viktor elmondta: hatezer-milliárd forintról már döntöttek, lépéseket tettek. Kisebb és nagyobb lépések is szerepelnek a kormány tervei között. Például háromszáz olyan falu van, ahol nincs bolt, a Magyar falu program ezen is segíteni akar, már kidolgoztak egy rendszert ennek a megoldására. A miniszterelnök kiemelte: szorosan együttműködnek az unióval a gazdaság digitalizálására és a zöldítésére. Orbán Viktor azt is bejelentette: olyan egyetemfejlesztési programot készítettek elő, amire eddig soha nem volt példa. Ezerötszáz-milliárd forintot fektetnek a hazai egyetemekbe, ezért a kormányfő javasolja a modellváltást, hogy hatékonyan fel tudják használni a rendelkezésre álló forrásokat. A miniszterelnök bízik benne, hogy a következő évtized legerősebb lokomotívja a felsőoktatás, a tudomány lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.