Újabb bűnügyeket oldhatnak meg Portik összegyűjtött hangfelvételei

A Fenyő-ügyön kívül még legalább három, eddig megoldatlan alvilági leszámolással kapcsolatban találhattak bizonyítékokat a Portik Tamás-féle, harminckét papírzsáknyi hangfelvételt elemző nyomozók. A Magyar Nemzet értesülése szerint egy eltűnt olajos vállalkozó, Seres Zoltán, valamint Radics Attila és családja meggyilkolása oldódhat meg hamarosan.

2019. 04. 08. 5:52
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aranybányának bizonyulnak a Portik-hangfelvételek a nyomozók számára. A Magyar Nemzet értesülése szerint egyre több olyan új információval szembesülnek a felvételeket elemzők, amelyek nemcsak a Fenyő-gyilkosság még elvarratlan szálait fejtik fel, hanem régi ügyek megoldását is segítik.

Mint ismert, a tavaly december elején, a Gyárfás Tamás újabb megzsarolása nyomán indított vizsgálat során házkutatásokat tartottak, majd az ország nyolc különböző helyszínéről előkerült összesen harminckét papírzsáknyi hanghordozó: flopik, kazetták, pendrive-ok. A legalább húsz éven át rögzített hanganyagokat Portik Tamás vehette fel. A több száz órányi felvételből első körben kiemelkedtek a Farkasréti temetőben találtak. Ezek a kiváló minőségű és vágatlan felvételek kivétel nélkül a Portik Tamás és Gyárfás Tamás között évek során lezajlott beszélgetéseket őrizték meg.

Ezek eredetileg a lefoglalt kisteherautónyi hangfelvétel részei voltak, ám Gyárfás Tamás zsarolói 2017-ben különválogatták a többitől. A nyomozás adatai szerint azért, hogy a felvételekből kivágott mondatokkal gyakorolhassanak nyomást a sportvezetőre. Úgy tudjuk, Dósa András, az MSZP volt tagozatvezetője és társai a temetőben megtalált hanganyag alapján úgymond „tárolási díjat” kértek a felvételekért.

A 90-es évek maffiaügyeiben eljárást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és az őket segítő Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) derítette ki, hogy Portik Tamás évtizedekkel korábbi üzlettársa, Dósa és a vele kapcsolatban álló, az Energol-vezérhez ugyancsak köthető személyek tavaly nyár végén – a 2017-ben megkezdett zsarolási kísérlet fent említett folytatásaként – e-mailben, német álnéven bejelentkezve többször is megkeresték a Fenyő-ügyben felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás ügyvédjét, Bánáti Jánost, hogy rendelkeznek a Gyárfás–Portik-hangfelvételek vágatlan verziójával.

A volt Energol-vezér (középen) húsz éven át rögzítette beszélgetéseit, amelyek rá nézve is terhelőek
Fotó: Havran Zoltán

A temetőben megtalált Portik–Gyárfás-beszélgetések zöme a Fenyő-merénylettel függ össze, és a nyomozók szerint erősítik mind a Portik, mind a Gyárfás elleni alapos gyanút. A sportvezetőt tavaly áprilisban gyanúsították meg azzal, hogy ő bujtotta fel Portikot, ölesse meg Fenyő János médiavállalkozót. A gyilkosságért a szlovák bérgyilkost, Jozef Rohácot ítélték el, akit az Aranykéz utcai robbantásért és Fenyő kivégzéséért is jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítéltek.

A felbujtók azonban nem szerepeltek a perben. Rohác egykori munkaadóját, a volt olajos vállalkozót, Portikot tavaly márciusban gyanúsították meg a Fenyő-gyilkosság, majd nem sokkal később a Lakatos Csaba elleni merényletkísérlet megbízásával is.

Az ügetőhajtó Lakatosra Tanyi György lőtt rá 1996 telén, de a férfi azonban túlélte a merényletet. Tanyi 11 év fegyházbüntetést kapott jogerősen, és beismerte, Portik parancsára akart végezni Lakatossal, mivel az Energol-vezért a rendőrségen már akkor összefüggésbe hozta Prisztás József meggyilkolásával. Prisztás 1996. szeptemberi meggyilkolása miatt jogerősen Portikot és Hatvani Istvánt ítélték el 15-15 évre. Ügyükben perújítási eljárás indult néhány hete, miután Rohác azt vallotta, ő ölte meg dunaszerdahelyi oroszok megbízásából Prisztás Józsefet.

Visszatérve a Portik-féle hangfelvételekre, az elemzés közben sorra kerülnek elő a bizonyítékok a megoldatlan leszámolásos ügyekről. Még az olajozás csúcsidőszakában, a '90-es évek közepén eltűnt az Alföldön egy olajos vállalkozó, aki köthető volt az Energolhoz. A hangfelvételek állítólag arról tanúskodnak, hogy megölték. Ugyancsak megoldódhat Seres Zoltán kivégzésének és a tárkonyi Radics család eltűnésének (kivégzésének) rejtélye.

Tahitótfaluban 1999 áprilisában két bérgyilkos várta az ukrán–orosz maffia hazai katonai vezetőjének mondott Se­rest, aki olasz üzlettársával, Sforza Nazzarenóval és egy a hátsó ülésen ülő testőrrel érkezett Bentley luxusgépkocsiján.

Érdekes egybeesés, hogy a Bentley-t és egy nagy értékű Mercedest Seres egy üzleti elszámolás nyomán szerezte meg Portiktól. Kis­orosziban Seres ukrán testőrei BMW-jükkel lemaradtak. Tahitótfaluban egy Kawasaki motorkerékpár hátsó ülésén ülő férfi menet közben tüzet nyitott a Bentley-ben ülőkre egy AK–47-es gépkarabélyból. A kocsi egy családi ház falába csapódott. Seres a helyszínen, az olasz a kórházban halt meg. A testőr az ülések közé bújva túlélte. A gyanú szerint a tárnoki Radics Attila lőtte le őket, ám már nem lehet elszámoltatni: 2002 januárjában 2 éves kislányával, Sárával és élettársával együtt eltűnt tárnoki házából. A házban vérnyomokat és lőszerhüvelyeket találtak a helyszínelők. A rendőrök biztosak benne, hogy likvidálták a férfit és hozzátartozóit is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.