Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

Újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, valamint további két jelölőszervezetet a nemzetiségi választásra hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Forrás: MTI2019. 08. 26. 19:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására nyilvántartásba vette a Magyarországi Nemzeti-, Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületét.

Az október 13-ai önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Jelöltet az a szervezet állíthat, amely a választás kitűzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB a nemzetiségi választásra hétfőn nyilvántartásba vette a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsát, valamint a Magyar-Román Demokratikus Szövetséget.

A jelölőszervezetek a nyilvántartásba vételről szóló határozat jogerőre emelkedése után vehetik át az ajánlóíveket.

A jelölőszervezeteket az NVB és a területi választási bizottságok veszik nyilvántartásba országos illetékességgel. A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek listáját a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az internetes oldalán, a www.valasztas.hu címen közzéteszi.

Az NVI adatai szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására hétfő délig 311 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a nemzetiségi választásra pedig 82-t.

A jelöltek és jelölőszervezetek szombaton, augusztus 24-én vehették át az ajánlóíveket. A jelöltek szeptember 9-éig gyűjthetik a településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást.

A választási bizottságok hétfőig harminchat jelöltet már nyilvántartásba vettek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, hármat pedig a nemzetiségi önkormányzati választásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.