Újabb százmilliókból utaznak diákok és tanárok

Közel félmilliárd forint értékben írt ki pályázatokat a humántárca a külhoni és anyaországi oktatási kapcsolatok erősítésére. A támogatás legnagyobb része hallgatói és oktatói utazásokra fordítható, de tankönyvfejlesztésre, szaktáborok, tanulmányi versenyek szervezésére, sőt tanári továbbképzésekre is komoly összegek jutnak.

Csókás Adrienn
2019. 04. 30. 6:29
null
Előadás a marosvásárhelyi Sapientia egyetemen. Az anyaországból is érkeznek oktatók Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 428 millió forint értékű pályázati felhívást tett közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatási együttműködésekre, külhoni magyar pedagógusszövetségek, intézmények, diákok támogatására. A legtöbb pénzt a Makovecz-program keretében biztosítják: a 2019/2020-es tanévi felhívás kétoldalú hallgatói mobilitásra 186,36 millió forintot ad, a magyarországi oktatók kiutazását pedig 145 millió forinttal segíti.

A 2016-ban indult kezdeményezés Erdélyben és a Partiumban négy felsőoktatási intézmény, a Felvidéken és a Vajdaságban 2-2, Kárpátalján pedig egy főiskola bevonásával támogatja a külhoni magyar közösségek értelmiségi utánpótlását. Oktatóknak egyéves határon túli munkavállalást finanszíroz a kormány, a hallgatók pedig öt hónapos – vagyis egy teljes szemesztert lefedő – utazások, 1–4 hónapos részképzések, illetve 1–3 hetes rövid tanulmányutak közül választhatnak. Alap-, osztatlan, mester- vagy doktori képzésben részt vevők is pályázhatnak. Az Emmi felhívta a figyelmet arra, hogy a kiutazó tanárok a határon túli munkaviszonyuk időtartama alatt fenntarthatják itthoni munkaviszonyukat, és továbbra is jogosultak a magyarországi illetményükre. Fontos, hogy csak az együttműködésben részt vevő, kijelölt intézményekbe lehet utazni, és hogy az oktatók esetében előnyben részesítik a minősített, azaz docens vagy egyetemi tanár fokozatú jelentkezőket.

A szaktárca az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) közösen több kisebb pályázatot is hirdet a külhoni magyar oktatás fejlesztésére, melyekre május végéig, az egyetem honlapján kell jelentkezni. Anyanyelven folyó tanulmányi versenyekre összesen húszmillió forint nyerhető el. Pályázónként 60–900 ezer forint vissza nem térítendő támogatáshoz lehet hozzájutni. Szülőföldi anyanyelvi szaktáborok szervezésére 16 millió forintot, pályázónként 100–900 ezer forintot kaphatnak a szomszédos államok magyar iskolái, pedagógusszövetségei, illetve oktatással foglalkozó alapítványai, egyházai. A közoktatási célú táborokat úgy kell megszervezni, hogy azok legalább húsz diák fejlesztéséhez járuljanak hozzá.

Előadás a marosvásárhelyi Sapientia egyetemen. Az anyaországból is érkeznek oktatók
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A szórványban folyó oktatásra is fordít pénzt a kormány: Románia, Ukrajna, Szerbia, Szlovákia és Horvátország köznevelési szórványterületei pedagógusai­nak és tanulóinak ösztöndíjához, utazási, valamint kollégiumi ellátási költségeihez 21 millióval járulnak hozzá. A határon túli nonprofit szervezetek 200 ezer és kétmillió forint közötti összeget nyerhetnek el.

Tankönyves műhelyeket meghívásos pályázattal segít a kormány: határon túli magyar tankönyvek, folyóiratok írására, szerkesztésére, kiadására, fejlesztésére, taneszközök biztosítására, tankönyves szakemberek képzésére húszmillió forintot szánnak. A pályázónként akár nyolcmillió forint támogatás elnyerésére kilenc pedagógusszövetség kapott lehetőséget, többek közt szlovák, horvát, osztrák, román területen működő szervezetek. Ugyancsak meghívásos alapon tanári továbbképzéseket is fizetnek: 14 szervezet kapott lehetőséget arra, hogy a magyar kormány megtérítse nekik a programköltségeket, előadói tiszteletdíjakat, utazási és szállásköltségeket. Minderre ugyancsak húszmillió forint jut ebben az évben.

A határon túli magyarokért harminc éve munkálkodó Rákóczi Szövetség szintén a napokban hirdetett pályázatot, amely a június 4-i nemzeti összetartozás napja alkalmából ad lehetőséget a középiskolásoknak, hogy egymás intézményeibe ellátogassanak. A jelentkezés feltétele, hogy az utazó csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen, és egy másik iskolával közös programot szervezzen június 4-hez kapcsolódóan. Iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat, a csoportok 300 ezer forint hozzájárulást kaphatnak. A jelentkezési határidő május 14.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.