Vád alatt az érettségit közreadó nyomdász

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kezdeményezte az érettségi tételeket kiszivárogtató nyomdai dolgozóra. A 41 éves férfi büntetőjogi felelőssége tudatában, esküjét megszegve adta közre a titkos dokumentumokat.

2019. 08. 31. 9:14

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kezdeményezte az érettségi tételeket kiszivárogtató nyomdai dolgozóra. A 41 éves férfi büntetőjogi felelőssége tudatában, esküjét megszegve adta közre a titkos dokumentumokat.

Vádat emeltek az érettségi feladatokat kiszivárogtató nyomdai alkalmazott ellen – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A vádirat szerint a 41 éves, lajosmizsei férfi egy helyi nyomdában dolgozott, ahol a középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait nyomtatták ki. Ezek a dokumentumok a vizsgák megkezdéséig korlátozott terjesztésűnek minősülnek, vagyis a feladatokat az érettségi előtt tilos nyilvánosságra hozni, jogosulatlanul megszerezni, módosítani vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tenni. A vádlott a feladatsorok nyomtatása előtt titoktartási nyilatkozatot tett, ezért tettét büntetőjogi felelőssége teljes tudatában követte el.

A nyomdai alkalmazott a magyar- és a matematikaérettségi egy részét, valamint az összes történelem-feladatlapot a ruhájába rejtve csempészte ki a munkahelyéről. A vádlott a jogtalanul megszerzett feladatsorokat apja élettársának adta át, hogy azokat továbbítsa a rokonságba tartozó, érettségiző fiataloknak – részletezte az ügyészség. Az így kiszivárogtatott feladatlapokat személyesen, illetve interneten továbbították több személynek: érettségiző diákoknak, illetve azok rokonai­nak, ismerőseinek. A nyomdai alkalmazottal szemben ők azonban nem tudták, hogy a megszerzett feladatsorok a megismerés időpontjában minősített adatnak minősülnek.

Mint ismert, május elején érettségiztek a diákok történelemből, ám a dolgozat esszékérdései sokakat nem leptek meg. A vizsga előtti este ugyanis egy facebookos zárt csoportban terjedni kezdtek a középszintű dolgozat témái. Mivel az esszéfeladatok a dolgozat felét teszik ki, igencsak jól járhattak azok a tanulók, akik már korábban hozzájutottak a titkos információkhoz. Az Oktatási Hivatal az incidens ellenére úgy döntött, a diákoknak nem kell megismételniük az érettségit. A rendőrség néhány nap alatt azonosította a tételek kiszivárogtatóját, aki elismerte tettét.

A szabadlábon védekező, büntetlen előéletű vádlottal szemben az ügyészség felfüggesztett fogház kiszabását indítványozta, azzal, hogy a nyomdai gépmesteri foglalkozástól is tiltsák el határozott időre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.