Van pénz a Lánchíd felújítására

Budapest 94 milliárd forintos pénzállománnyal rendelkezik, és emellett a fővárosnak 180 mil­liárd forintja van állampapírokban, így megvan a pénzügyi fedezet a Lánchíd felújításának elindításához. Orbán Viktor miniszterelnök szánalmasnak tartja, hogy a főváros rendre pénzhiányra hivatkozik. Közben Karácsony Gergely főpolgármester jelezte: hatmilliárd helyett tízmilliárd forintos hozzájárulást vár a kormánytól a Lánchíd felújítására.

2020. 06. 20. 10:24
null
Karácsony Gergely nyolc hónapja halogatja az elhasználódott létesítmény korszerűsítését Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerencsétlenkednek és toporognak az ügy körül azok, akiknek döntéseket kellene hozni – így fogalmazott tegnap Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a Lánchíd felújításának csúzsásával kapcsolatban. A kormányfő hozzátette: – Az nem szégyen, ha egy testületben, mondjuk egy önkormányzatban, sok az elméleti szakember, annak haszna is lehet, de akkor meg kell találni azt a néhány gyakorlati embert, akikre rá lehet bízni az ügyek intézését. Azt pedig szánalmasnak tartom, hogy rendre pénzhiányra hivatkoznak. Most, ahogy a költségvetést tervezzük, látom, hogy a főváros számláján több mint százmilliárd forint van, csak értelmesen fel kellene használni. Szurkolunk nekik, hogy sikerüljön – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón is úgy fogalmazott, hogy a fővárosnál rendelkezésre álló összegből többször is fel lehetne újítani a Lánchidat. Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, a főváros korábbi vezetése jó anyagi állapotban adta át a kasszát Karácsony Gergelyéknek, most is 180 milliárd forint van állampapírban, és a kormány továbbra is biztosítja a 6+1 milliárd forintot a Lánchíd felújítására, amit haladéktalanul el kell kezdeni.

Veszélyes építmény

A tárcavezető beszélt arról is, hogy ha Tarlós István lenne a főpolgármester, már folyna a beruházás, egy éven belül meg is lenne, azonban sokatmondó, hogy jelenleg semmit nem lehet tudni a felújításról. Gulyás Gergely reagált Karácsony Facebook-posztjában írtakra is, amely szerint a kormánynak kilenc éve volt arra, hogy felújítsa a Lánchidat, mégsem tette meg. A tárcavezető erre úgy válaszolt: akkor kell egy hidat felújítani, amikor eljön az ideje; még az ellenzékben lévő baloldal sem vádolta Tarlós Istvánt azzal, hogy késtek volna a hídfelújítással, amelynek várható költsége jelenleg 15 és 30 milliárd forint közé tehető. – Ez az összeg azonban a késedelemmel napról napra növekszik. Nem szeretnék pánikot kelteni, bízom benne, hogy az illetékesek fel tudják mérni, mennyire szükséges a felújítás – tette hozzá.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ korábbi közleményében szintén azt hangsúlyozta: „a kormány részéről az összeg, amit Tarlósnak is ígértünk, rendelkezésre áll; kísérletet sem tettek arra, hogy lehívják”. Azt is hozzátették, hogy a Lánchíd felújítására vonatkozó tendert sem írták ki. „Veszélyes és drasztikusan drágítja a munkát, hogy a Karácsony Gergely által vezetett fővárosi önkormányzat nyolc hónapja halogatja a híd felújítását” – fogalmaztak.

Karácsony Gergely nyolc hónapja halogatja az elhasználódott létesítmény korszerűsítését
Fotó: Kurucz Árpád

Bőséges forrás

Karácsony Gergely a főváros pénzügyi helyzete kapcsán tegnapi Facebook-bejegyzésében nem cáfolta, hogy a fővárosnak 180 milliárd forintja van állampapírban, tartalékban, ugyanakkor arról beszélt, hogy a járvány miatt százmilliárdos bevételkieséssel számolnak, illetve kitért arra is, hogy a várost mintegy 114 milliárdos adósságállománnyal vették át. Karácsony ugyancsak tegnap az ATV-nek arról is beszélt, hogy hatmilliárd helyett már tízmilliárd forint hozzájárulást vár a kormánytól, és ­augusztusban írhatják ki a közbeszerzést.

Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek kijelentette: Tarlós István tavaly működési hiány nélkül adta át a fővárost, Karácsony Gergelyék csak beruházási hiteleket vettek át. Emellett a fővárosnak 94 milliárd forintos pénzállománya, és 180 milliárd forintja van állampapírokban. Ne felejtsük el azt sem, hogy az első Orbán-kormány idején az állam 375 milliárd forint hitelt vállalt át a fővárostól. Ennyit arról, hogy a kormány nem törődik Budapesttel – tette hozzá Láng Zsolt.

A próbaidő lejárt

A témában tegnap közleményt adott ki a CÖF–CÖKA vezetősége, amely kijelentette: a szervezetük, a szellemi honvédőik és a fővárosunkat szerető polgárok nem engedhetik, hogy Budapest főpolgármestere a Lánchíd nyakára térdeljen. – Az adófizetők pénzéből befolyt összegeket Karácsony Gergely büntetlenül nem vonhatja el a főváros kötelezettségeinek teljesítésétől, nem utalhatja politikai elvbarátai számlájára. A legnagyobb magyar építtette a Lánchidat, a legkisebb pedig most rombolva ócskavassá változtatja. Széchenyi István szavait felidézve elmondták: „az ember annyit ér, amennyit használ”. Hangsúlyozták, a próbaidő lejárt. „Az elhasználódott zuglói polgármester most nem munkál, csak politizál, nem alkot, nem teremt. Ha így folytatja, rövid időn belül elkerekezhet” – fűzték hozzá.

Az MSZP menekül a kérdések elől

A budapesti Városháza rekonstrukciója egymilliárd forintból fog megvalósulni – derült ki a főváros honlapjára feltöltött rendeletből. Mindeközben a héten a fővárosi vezetés azt akarta elérni, hogy a kormány mondja le a teljes augusztus 20-i programsort és a tűzijátékot, amelynek költségét Budapest a Lánchíd felújítására költhetné. A fővárosi MSZP péntekre sajtótájékoztatót hirdetett a témában, amelyen Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke azt mondta: „Elkeserítő, hogy a magyar kormány politikai játszmák színterévé teszi a fővárost és a Lánchidat.” Egyben tájékoztatott a párt azon kezdeményezéséről, hogy a budapestiek kupakokkal szavazhatnak a város több pontján, hogy tűzijátékot vagy hídfelújítást szeretnének-e. Az esemény után Tüttő Kata főpolgármester-helyettes nem tudott válaszolni a Hír TV azon kérdésére, hogy ki lenne a felelős, ha valakit baleset érne a Lánchídon az építmény állapota miatt. A pénteki sajtóesemény pikantériája, hogy azt csütörtökön meghirdették, majd lemondták, ennek ellenére pénteken, a beígért időpontban mégis megtartották, így lapunk nem tudott rajta részt venni. A Magyar Nemzet kedd délelőtt küldött kérdéseket Tüttőnek, arra voltunk kíváncsiak: várhatóan mikor írják ki a közbeszerzést és pontosan mennyivel kerülne többe a híd felújítása a késlekedés miatt? Pénteki lapzártánkig nem érkezett válasz. (B. B.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.