Kiderült, hogy mennyi erőforrás rejlik a családokban

Nemcsak a babavárást támogatják, hanem visszaadják az időseknek a 13. havi nyugdíjat

Nagy Orsolya - Veres László
Forrás: MTVA2020. 05. 16. 10:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3473 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb idős 6 krónikus beteg. Ezzel 448 főre emelkedett az elhunytak száma, 1371-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1654 főre csökkent – hangzott el az Operatív Törzs szombat délelőtti sajtótájékoztatóján.

Az aktív fertőzöttek 56%-a, az elhunytak 77%-a, a gyógyultak 61%-a budapesti vagy Pest megyei. 570 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen.

A miniszterelnök úr vírusszakértőkkel egyeztetett a délelőtt folyamán, kora délután hozza meg a budapesti nyitással kapcsolatos döntéseket – mondta a tájékoztató bevezetőjében a rendőrségi szóvivő.

Novák Katalin az Emberi Erőforrások minisztériumának család és ifjúságügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy 66 nap telt el az egészségügy veszélyhelyzet kihirdetése óta.

Megváltozott az élet, számos kihívás elé állított bennünket a járvány.

– Köszönöm a türelmüket, hogy a megváltozott körülményeket ilyen jól viselik – mondta Novák Katalin. Hozzátette: kiderült, hogy mennyi erőforrás rejlik a családokban, van kire támaszkodni.

10 éve családbarát kormányként dolgoznak

Az államtitkár hozzátette: 10 éve családbarát kormányként dolgoznak, nemcsak a babavárást támogatják, hanem visszaadják az időseknek a 13. havi nyugdíjat.

Novák Katalin úgy fogalmazott: nagyon sok idős ember megtapasztalhatta, hogy a nehéz idők rájuk több terhet rónak, mint a fiatalokra. A Fidesz-kormány úgy döntött ez nem így lesz, ezért vezetik vissza a 13. havi nyugdíjat. Bővítjük ennek a körét, 150 ezerrel többen kapnak 13. havi nyugdíjat, amelynek nem lesz felső plafonja sem, teljes egészében jár mindenkinek. Közölte azt is, hogy a gyes, gyet, gyed határidejét a veszélyhelyzet végéig meghosszabbították, és egyszerűsítették a családtámogatásokhoz való hozzáférés lehetőségét. Aki elveszítette a munkahelyét, annak sem kell lemondania ezekről.

– Hitelmoratóriumot és Diákhitel Pluszt is bevezettünk

– jelentette ki a Fidesz alelnöke, majd bejelentette, hogy július 1-től ingyenes KRESZ-tanfolyamot és -vizsgát, illetve ingyenes nyelvvizsgát tehetnek a gyesen, gyeden lévő szülők.

A nyelvtanulást is támogatják

Novák Katalin hozzátette: a nyelvtanulást is támogatja a kormány, a kisgyerekkel való otthonlét pont arra való, hogy KRESZ-vizsga és mondjuk egy angol tanfolyamot el lehet végezni.

A gyermekfelügyelet kérdése is próbára tette az anyukákat, nemcsak a kisgyermek ellátása, de az iskolás gyermekkel való tanulás is nehézségeket okozott, mindezt a nagyszülők jelenléte nélkül. Az egyszülős családokban nehezebbé vált. Ezért döntés született a nyári táborozásról, a napközis nyári táborokat engedélyezzük, a bentalvós táborokról később születik döntés.

– Bölcsődékben, óvodákban és általános iskolákban biztosítani kell a felügyeletet. A járványügyi előírásokat be kell tartani, de éljenek bátran ezzel a lehetőséggel

– tájékoztatott az államtitkár.

Indul a védekezés második üteme

Kiss Róbert rendőr alezredes a védekezés második üteméről beszélt: már a vendéglátóhelyek belső tereiben is lehet fogyasztani, de az ott dolgozóknak védőfelszerelést kell viselni, illetve be kell tartani a 1,5 méteres védőtávolságot.

Kinyithatnak a szálláshelyek is, illetve június 1-től 200 főig megtarthatóak lesznek a családi események, például lakodalmak.

A szabálysértőkkel szemben továbbra is eljárást kezdeményezhet a rendőrség. Már 10 742 fő van hatósági házi karanténban, 579-en alkalmazzák a karanténszoftvert. Pénteken 361 esetben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegőivel szemben. Vidéken 64 fővel szemben intézkedett a hatóság – mondta el az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Kiss Róbert felhívta a figyelmet, hat órát kell várakozni a román átkelőhelynél, Nagylaknál. A rendőrség továbbra is ellenőrzi a kijárási korlátozással járó szabályszegéseket – tette hozzá a rendőr alezredes.

Stabil a járványgörbe

Szlávik János főorvos kijelentette, hazánkban eddig egy idős, egyéb betegségekkel is rendelkező HIV-fertőzöttnél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést. A járványgörbe Magyarországon stabil – mondta a Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetője.

Szlávik János arra is kitért, hogy

nem tudhatjuk meddig tart a járvány és a vírus hogyan viselkedik. Lehet, hogy a nyári meleg hatására eltűnik, de az is lehet, hogy gócpontokban velünk marad. Ezért kell fenntartani a járványügyi intézkedéseket és izolálni az eseteket.

Reménykedjünk abban, lesznek gyógyszerek, amik majd rendelkezésre állnak: hatásosnak tűnnek a malária és a HIV-vírus elleni szerek, próbálkozunk mindenféle gyógyszer hatásainak a vizsgálatával – mondta Szlávik, aki hozzátette: Magyarországon elérhető intravénás gyógyszer a súlyos, életveszélyes állapotban élők számára és az immunterápia is hatásosnak bizonyul. A vérplazma terápiával is sikereket érnek el.

– Reménykedünk abban, hogy a védőoltás év végére, legkésőbb jövő év tavaszára rendelkezésre fog állni – jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.