Véget ért a honvédség afganisztáni missziója

Tegnap lezárult a Magyar Honvédség 18 éven tartó afganisztáni szerepvállalása. A magyar kontingens a közel két évtized alatt hét embert veszített.

2021. 06. 09. 8:32
null
Fotó: Havran Zoltán Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazaérkezett tegnap Afganisztánból a még ott szolgáló utolsó kilenc magyar katona is. A hazatérő katonák gépét Gripenek kísérték a magyar légtérben, a csapatszállító a kecskeméti katonai repülőtéren ért földet.

Áder János köztársasági elnök az afganisztáni kontingens hazatérte kapcsán tegnap emlékeztetett: az ottani szolgálata alatt a Magyar Honvédség hét katonát elveszített. Az államfő kiemelte, hogy

a magyar katonák az elmúlt évtizedekben nagyon komoly szerepet vállaltak különböző nemzetközi műveletekben, és kivívták más országok velük együtt szolgálatot teljesítő katonáinak tiszteletét és megbecsülését.

Magyarország szinte a kezdetektől, 2003 óta hozzájárul a NATO afganisztáni műveletéhez. Az elmúlt 18 évben hét magyar honvéd halt hősi halált Afganisztánban. Elsőként Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester (posztumusz hadnagy) 2008 júniusában, egy pokolgép hatástalanítása közben. Alig egy hónappal később az őt váltó Nemes Krisztián százados (posztumusz őrnagy) bombaszakértővel is egy házi készítésű bomba végzett. Ezeket követően 2010-ben négy felderítő Humvee-ból és tizenegy páncélozott Toyota terepjáróból álló konvoj huszonkilenc magyar katonát szállított Mazari Sarifba, ahonnan hazautaztak volna. A járműveken rajtaütöttek, a tűzharcban elesett Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester, Kolozsvári György zászlós pedig két héttel később halt bele sebesüléseibe. A következő évben Róth Orsolya őrmester és Dálnoki András szakaszvezető veszítette életét egy közúti balesetben. Végül Borbély Csaba orvos százados 2011 júniusában hunyt el a bázisán.

A Honvédelem.hu összefoglalója szerint

az afganisztáni szerepvállalás hazánk legjelentősebb és legösszetettebb külföldi katonai küldetése volt az elmúlt közel két évtizedben.

A Magyar Honvédség a különböző szintű törzselemek folyamatos biztosításán túl 2004-től egy megerősített századnyi erővel vett részt a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) biztonsági műveleteiben, Kabul térségében.

Később, 2006-tól a Magyar Honvédség átvette egy Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) vezetését Baghlan tartományban; ezt a feladatot 2013-ban fejezte be. Ebben az időszakban a Magyar Honvédség egy évre szintén feladatul kapta a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér őrzés-védelmi feladatainak ellátását.

A biztonsági helyzet fokozatos romlásával párhuzamosan az Afgán Nemzeti Védelmi és Biztonsági Erők képességfejlesztése került előtérbe.

Ezen feladatrendszer részeként a magyar katonák közreműködtek a kijelölt afgán alakulatok alegység- és egységszintű szárazföldi, különleges rendeltetésű, forgószárnyas, valamint logisztikai harc, harci támogató és harci kiszolgáló támogató képességei kialakításában. E feladatot a kiképző- és tanácsadócsoportok közvetlenül, az őr- és biztosító-alegységek pedig közvetve végezték.

A 2020-ban – a már korábban tervezett, végleges stratégiai kivonás tükrében – a Magyar Honvédség szerepvállalása kilenc egyéni beosztású katonára csökkent. Ez a kilenc katona tért most haza végleg Afganisztánból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.