Zárt ajtók mögötti egyeztetés a Fidesz néppárti tagságáról

Az álláspontok közeledésére lehet számítani ma Orbán Viktor és Manfred Weber néppárti európai parlamenti frakcióvezető zárt ajtók mögötti eszmecseréjén. Az előzetes hírek is arra utalnak, hogy az Euró­pai Néppárt vezetői elhalasztanák a Fidesz kizárását, és ha lehetséges, le is vennék a napirendről a kérdést a későbbiekben.

Baranyai Gábor - Bákonyi Ádám
2019. 03. 12. 6:05
ORBÁN Viktor
Az európai parlamenti választások előtt senkinek sem érdeke tovább élezni az ellentéteket az EPP-n belül Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) közötti vita elodázása, esetleg egy kompromisszumos egyezség lehet a két legvalószínűbb forgatókönyv Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje közötti, mai négyszemközti tárgyalás eredményeként.

Erre utal több, a napokban elhangzott nyilatkozat, illetve az a tegnapi hír, miszerint vizsgálóbizottságot küldene az EPP több vezető politikusa

Magyarországra, hogy értékelje a Fidesz politikáját és a magyarországi demokrácia helyzetét. A német Bild által megszellőztetett értesülés szerint Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár ötlete a vizsgálóbizottság létrehozása, amelynek célja, hogy megelőzzék, de legalább elhalasszák a Fidesz kizárását az EPP-ből. A Bildnek Markus Söder azt mondta: a felvetés szóba fog kerülni Manfred Weber és Orbán Viktor budapesti tárgyalásán.

Az európai parlamenti választások előtt senkinek sem érdeke tovább élezni az ellentéteket az EPP-n belül
Fotó: MTI

A Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető Havasi Bertalan előzetesen csak annyit mondott, a találkozó nem lesz sajtónyilvános, arról utólag, a felek megállapodása alapján adnak tájékoztatást. Manfred Weber múlt héten egy interjúban fejtette ki, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor „leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”. A második, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltételként azt szabta, hogy a magyar kormány biztosítja „a Soros György által támogatott” Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását és amerikai diplomák kiadását Budapesten. Ugyanakkor a hét végén egy német lapinterjúban Weber már békülékenyebb hangot ütött meg, üdvözölve, hogy hamarosan befejeződik a kormány Brüsszel elleni plakátkampánya, és a közös értékek kölcsönös elfogadásának fontosságáról beszélt.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lapnak hangsúlyozta: az Európai Néppártnak erős Fideszre van szüksége. A vasárnap megjelent cikkben a Fidesz EP-listavezetője azt mondta: az EPP egy nagy család, amelyben sok irányzat működik, és ezek néha összeütköznek, és reméli, hogy a Fidesz a néppártban marad. – Jelenleg nincsen semmilyen B terv – szögezte le arra a kérdésre, mi történik, ha kizárják a Fideszt az EPP-ből.

– A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a magyar fél válaszára vár a Fidesz EPP-tagsága körüli vitában – nyilatkozta a párt főtitkára az elnökség álláspontját ismertetve. Paul Ziemiak a CDU tegnapi, berlini elnökségi ülése után tartott tájékoztatón közölte, hogy a tanácskozás napirendjén szerepelt a Fidesz EPP-tagsága körüli vita, amellyel kapcsolatban Manfred Weber, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa „mindent elmondott”.

Angela Merkel német kancellár, a CDU volt elnöke szerint az EPP értékeiről szól a Fidesz tagsága körüli vita. A politikus tegnap Berlinben Krisjanis Karins lett kormányfővel folytatott megbeszélése után úgy fogalmazott: Manfred Weber megnevezett három pontot, amelyekről ma fog Orbán Viktorral tárgyalni, és levonja a megfelelő végkövetkeztetéseket.

Krisjanis Karins, a szintén az EPP-hez tartozó Egység politikusa azt mondta: nem fenyegetne kelet–nyugati megosztottság az EU-ban akkor sem, ha megszűnne a Fidesz tagsága az EPP-ben, mivel ma már nincs ilyen megosztottság.

Az EPP vezetői szeretnék elhalasztani a Fidesz kizárását
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP-ben péntekig 13 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését.

Tegnap Traian Basescu, a román ellenzéki Népi Mozgalom Pártjának (PMP) tiszteletbeli elnöke jelentette be, hogy pártja képviselői megszavazzák a Fidesz kizárását a néppártból. A volt román államfő szerint a Fidesz kizárására már az is elegendő ok lenne, hogy Budapest támogatja a székelység autonómia ­törekvéseit. Az indítványokról a pártcsalád közgyűlése tárgyal március 20-i ülésén.

Lopakodó brüsszeli jogalkotás

A Fidesz és az EPP egyes tagjai közötti vita az Országgyűlés tegnapi plenáris ülésnapján is téma volt. Hende Csaba napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: a Fidesz meg akarja védeni a keresztény értékeket, a demográfiai kihívásokat pedig nem migrációval, hanem a hétpontos családvédelmi akciótervvel kívánja megoldani. A törvényalkotási bizottság alelnöke szerint a kormánypártot a bevándorláspárti erők támadják a néppárton belül, a vita pedig rávilágíthat arra, hogy a Fidesz helye nem biztos, hogy a néppártban van. – A keresztény kultúra és migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el – szögezte le a kormánypárti képviselő. Válaszában Dömötör Csaba hangsúlyozta: a kormány jól döntött, amikor nem csatlakozott az ENSZ migrációs paktumához, mert bár alkalmazását önkéntesnek hirdették meg, nemrég nyilvánosságra került az Európai Bizottság jogi szolgálatának egy dokumentuma, amiben jogilag kötelező érvényűnek nevezik az egyezményt. – Nincs olyan fiók Brüsszelben, ahol ne lapulna egy bevándorlást támogató terv – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Mint fogalmazott, Brüsszel lopakodó jogalkotást folytat, ezért a magyar kormány felszólítja az Európai Bizottságot, hogy felhatalmazás nélkül ne készítsen terveket az ENSZ migrációs paktumának elfogadtatása érdekében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.