időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Ekkortól lesz elektromos márka a Jaguar

Forrás: Autó-Motor
2021.02.16. 16:24
borítókép

A Land Rovernél még van egy bő évtizede a belső égésű motoroknak.

A brit karakter megőrzése mellett akarja végrehajtani a Jaguar és Land Rover márkák elektromos átállítását az elnök-vezérigazgató Thierry Bolloré, aki most ismertette a Reimagine néven futó tervet. Amíg a Jaguar kínálatában 2025-től már csak elektromos autó (plug-in hibrid és akkumulátoros-elektromos lesz), és 2030-ra már helyi károsanyag-kibocsájtású modelleket fognak kínálni, addig a Land Rovernél úgy számolnak, hogy 2030-ban még a modellek 40%-ban lesz belső égésű motor (valószínűleg plug-in hibrid hajtás részeként). Komoly összeget fordítanak majd a tüzelőanyagcellás technológia fejlesztésére is, 12 hónapon belül megkezdik a tesztelését a technológiának Nagy-Britanniában.

Fotó: Flickr

Amíg a Land Rover modelleket Modular Longitudinal Architecture építőkészlet továbbfejlesztett változatára és az Electric Modular Architecture villanyautó-alapra építik fel, addig a Jaguar már csak utóbbit fogja használni – akár hatótávnövelővel kiegészítve. A két alapra koncentrálás segít a fejlesztési-gyártási költségek csökkentésében, illetve segít a gyárak kihasználtságának növelésében is, hiszen az igényeknek megfelelően rugalmasan tudnak majd egy alapra épülő modelleket termelni – a szakszervezetek jóváhagyását úgy szerezték meg, hogy azt ígérik, megtartják a jelenlegi brit és világszerte található gyártóüzemeket, és egyelőre a budapesti műszaki fejlesztőközpont jövője is biztosnak tűnik.

Az eredeti cikket IDE kattintva olvashatják!

A Ferrari csúcsmodelljén is tud javítani a Novitec

Jelenleg a nyitott tetős Ferrari 812 GTS az olaszok legdrágább autója, amelyen a Novitec tuningcég még bőven talált javítanivalót.

Ötven év kihagyást követően kínál sorozatgyártású V12-es orrmotorral szerelt kabriót a Ferrari a 812 GTS típussal (az 550, 575 és 559 nyitott változatai limitált modellek voltak kiemelt ügyfeleknek), és most a német Novitec tuningcég is elkészült az átalakítócsomagjával. Többféle kipufogórendszert kínálnak azoknak, akik még élvezetesebbé akarják tenni a nyitott tetős autózást, a könnyebb lélegzés miatt a 6,5 literes V12-es szívómotor teljesítménye 40 lóerővel és 33 Nm-rel emelkedik, 840 Nm-nek és 751 Nm-nek parancsol a sofőr jobb lába.

Tovább...