időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Rémy Julienne, a kaszkadőrkirály – Akciók padlógázzal + videók

Forrás: Autó-Motor
2021.02.22. 19:33
borítókép

Az Autó-Motor összegyűjtötte a nemrég elhunyt kaszkadőr-legenda, Rémy Julienne munkásságának legemlékezetesebb pillanatait.

Az Autó-Motor összegyűjtötte a nemrég elhunyt kaszkadőr-legenda, Rémy Julienne munkásságának legemlékezetesebb pillanatait, az Olasz melótól a James-Bond klasszikus Polipkáig.

Az olasz meló (1969)

A fiatal kaszkadőr-koordinátor számára igazi mérföldkő volt ez az ironikus hangvételű, bár az autós akciók tekintetében komolyan vehető film, amely nagyot lendített a karrierjén. Az utcákon, épületekben, épületek – például a torinói Fiat üzem – tetején, vagy a csatornában zajló üldözéseket csak nagy hozzáértéssel és egy jó csapattal lehetett megvalósítani.

A betörés (1971)

A Jean-Paul Belmondóval forgatott játékfilmek közül kiemelkedik az Omar Sharif közreműködésével készült krimi, melyben pályafutása egyik leghosszabb és legizgalmasabb hajszáját rögzítette Athénban. A piros Fiat 124 Special és a fekete Opel Rekord fél városon átívelő összecsapása a legtöbb Rémy Julienne-féle akcióhoz hasonlóan mai szemmel nézve is igazi mestermű!

Kettős bűntény Hamburgban (1972)

Hasonlóan nagyszabású Kirk Douglas és Giuliano Gemma krimijének autós üldözése. Az NSZK-ban forgatott filmben egy Opel Admiral és egy Plymouth Belvedere/Dodge Dart töri össze egymást. Olyan sok sérülés éri az autókat a teljes megsemmisülésig, hogy közben nem csak másik példányra, hanem másik típusra is váltott a stáb, illetve igyekezett úgy átalakítani a különböző amerikai gyártmányokat, hogy a filmben egyformának tűnjenek. Érdemes megfigyelni a Unic autószállítót, melyet akkoriban számos forgatáson használt Julienne csapata.

Tony Arzenta – Vendetta (1973)

A hetvenes évek jellegzetes, olasz bűnügyi filmjében nem csak Alain Delon, hanem a stáb egy része is francia volt. A főszereplő itt is egy piros Fiatot, egy 132-est vezet, ami a gyárral kötött megállapodás nyomán munkáinak visszatérő elemévé vált. A véresen komoly száguldásban részt vevő, olasz taxiként is népszerű Citroën DS szintén tipikus elem a Julienne-féle akciókban, és a már említett autószállító is újra feltűnik.

Il poliziotto è marcio (1974)

Ismét egy olasz bűnügyi film, és ismét egy Fiat 124 Special, a zöld autó ezúttal azonban az üldözött szerepét játssza, a rendőrök az ikonikus Alfa Romeo Giuliával erednek a nyomába. Bár akkoriban számtalan hasonló film készült, könnyen felismerhető a franciák keze nyoma, ha másból nem, az olasz utcákon felbukkanó, sárga fényszórós Simcákról biztosan.

A teljes cikk ITT olvasható.