időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Megkezdődött a napelemes Lightyear 0 villanyautó sorozatgyártása

MAGYAR NEMZET
Forrás: Autó-Motor
2022.12.02. 10:56
borítókép

Az autó igazi különlegessége, hogy a karosszéria felső részén mintegy 5 négyzetméter napelem van.

A finn Valmet cég üzemében november 30-án elkészült az első Lightyear 0 villanyautó, amellyel a népautónak szánt Lightyear 2-höz gyűjtenek tőkét.

A startupok világában gyorsnak számít, hogy alig 3 évvel a bemutató után sikerült beindítani a Lightyear 0 elnevezésű villanyautó sorozatgyártását. 
A finn Valmet gyárban november 30-án készült el az első példány, és most heti 1 autót szerelnek össze, hogy a munkások rutint szerezzenek, és 2023 első negyedévében aztán beállnak a végleges, heti 18 autós gyorsaságra. 

A Lightyear 0-ból mindössze 946 darabot építenek, amelyekkel kifejezetten az a célja a cégnek, hogy azzal tőkét gyűjtsenek a Lightyear 2-eshez, ami már egy 30 000 eurós villanyautó lesz, és abból már nagyságrendekkel többet akarnak gyártani.

Visszatérve a Lightyear 0-hoz, annak 61,2 kWh kapacitású akkumulátora mindössze 350 kg-ot nyom, ezzel a legnagyobb energiasűrűségű telep a sorozatgyártású villanyautók között, az 1575 kg-os saját tömeg is alacsonynak számít ebben a kategóriában. Emellett még a rekordnak számítóan alacsony, Cw 0,175-ös légellenállási tényezővel is megtesznek mindent a hatékonyság javításáért.

Az eredeti cikk Megkezdődött a napelemes Lightyear 0 villanyautó sorozatgyártása címen olvasható az Autó-Motor oldalán.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: Youtube/Lightyear)