időjárás 18°C Eufrozina, Kende 2021. September 25.
logo

Bezárja indiai gyárait a Ford

Forrás: Autó-Motor
2021.09.14. 15:54

Tíz év alatt nem sikerült nyereségessé tenni az indiai részleget, mindkét gyárat bezárják, jelentősen ritkítják a kereskedőhálózatot.

Nemrég még kémfotókat közöltünk az Indiában lefényképezett, frissített Ecosport szabadidő-autóról, azonban abból nem lesz semmi. A Ford ugyanis mindenki meglepetésére bejelentette, hogy kivonul a piacról, azonnali hatállyal abbahagyja az autógyártást Indiában a helyi piac számára, a Sanandban található üzeme még az idén bezár, a Chennai a gyárat pedig azt követően zárja be 2022 második negyedévében, hogy ott elkészítik az exportra szánt már lekötött autókat; a 4000 munkásnak felmondanak. A kereskedőket is meglepetésként érte a döntés, főként, hogy több partnerrel is 5 hónap ezelőtt kötött szerződést a Ford, és ők épp csak felépítették a Ford elvárásainak megfelelő szalont és szervizt - olvasható az Autó-Motor cikkében.

Fotó: AUTÓ-MOTOR

Az elmúlt évek alatt felhalmozott mintegy 2 milliárd dolláros veszteség miatt vonul ki a Ford Indiából, 2019-ben 0,8 milliárd dolláros veszteséget kellett leírniuk, és az 1,4-1,8%-os piaci részesedés mellett nem látják reálisnak, hogy megtérül a további befektetés. Pár évvel ezelőtt ugyan együttműködési megállapodást kötöttek a Mahindra&Mahindrával, de évek alatt se sikerült letárgyalni a pontos részleteket, így nem került aláírásra a végleges szerződés. A Ford üzleti szolgáltatásokkal jelen marad a piacon és fenntartható működést akar elérni, de kérdés, hogy mire mennek az óriási piacon a Mustang és Mustang Mach-E típusokkal.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik