időjárás 13°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Hogyan óvjuk meg a szobanövényeinket a napégétéstől?

Forrás: Lakáskultúra
2020.08.03. 20:30
borítókép

Akárcsak nekünk, úgy a virágoknak sem tesz jót a hirtelen kapott nagy mennyiségű napsugárzás.

Az erős napfény nemcsak a mi egészségünkre lehet ártalmas: szobanövényeink hozzánk hasonlóan rosszul tudnak reagálni a közvetlenül rájuk áramló nyári napra. Ám míg mi fényvédővel, fejfedővel és más módszerekkel tudunk tenni a káros sugarak ellen, addig a zöld növényeink számára ez nem opció. A jó hír azonban, hogy egy kis körültekintéssel sokat tehetünk a nyári védelmükért – hívja fel a figyelmet a lakaskultura.hu.

A napégés jelei

Akár bent, például az ablakpárkányon tartjuk a szobanövényeinket, akár a nyári hónapokra kiköltöztetjük őket az erkélyre, teraszra, fontos, hogy fokozatossággal tegyük azt. A közvetlen napsugárzásra, de még a hirtelen nagy mennyiségben kapott fényre sem biztos, hogy jól reagálnak – fajtánként eltérő lehet, mennyit igényelnek. A napégés akár néhány óra alatt is végbemehet: az első tünetei a külső részeken lévő, a napnak kitett leveleken megjelenő fehéredés lehet, amelyek idővel barnává és szárazzá válnak.

Így előzzük meg!

Amikor egy új növény érkezik az otthonunkba, mérjük fel a fényigényét: míg egyesek jól reagálhatnak a sok fényre, mások inkább a félárnyékban vagy árnyékban érzik jól magukat.

A napkedvelő növények esetében is rendkívül fontos, hogy fokozatosan adagoljuk számukra az egyre több napfényt. Mielőtt például a lakásunk vagy a teraszunk egyik napsütötte pontjára helyeznénk, néhány napig tegyük az adott rész árnyékosabb felére, így lesz ideje akklimatizálódni. Pár nap után már megismertethetjük vele a kíméletesebb reggeli napfényt. Két-három hét alatt, a fokozatosság elvét betartva és immár megerősödve elhelyezhetjük a számára kijelölt területen.

Ha megtörtént a baj

Igyekeztünk körültekintőek lenni, mégis szárazzá váltak a szobanövény levelei? Sajnos ekkor már nem tehetünk mást, mint hogy egy naptól védettebb helyre visszük, majd vágjuk le a károsodott részeit.