időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Milyen lépéseket kövessünk a fürdőszoba berendezésekor?

Forrás: Lakáskultúra
2020.08.12. 19:49
borítókép

A tér adottságai, a lakás stílusa, az egyéni szokások és az anyagi lehetőségek a fő befolyásoló tényezők.

A tér adottságai, a lakás stílusa, az egyéni szokások és az anyagi lehetőségek szabják meg döntő módon a fürdőszoba kialakítását, ám sok más tényezőt is érdemes figyelembe venni a Lakáskultúra szerint.

AZ ADOTTSÁGOK FELTÉRKÉPEZÉSE

Mint minden helyiség berendezésénél, azzal kell kezdeni a munkát, hogy felmérjük, milyen lehetőségeket kínál az adott tér. Egy épülő házban könnyű a feladat, hiszen teljes mértékben saját igényeink szerint alakíthatjuk ki a fürdőt. Ideális esetben meghatározhatjuk a méretét, elhelyezkedését, világítását, fűtését és a szellőzését. Ám az esetek túlnyomó többségében „hozott anyagból” dolgozunk.

Fotók: pexels.com

Más szempontok játszanak döntő szerepet, ha kevés a hely, ha a vizes helyiség a tetőtérben vagy panelházban található, illetve ha nagy a belmagasság – hogy csak a legfontosabb körülményeket említsünk. Az alapvető funkciókat a legkisebb fürdőben is muszáj elhelyezni: nélkülözhetetlen a zuhanyzó vagy a kád, a mosdó és – ha nincs e célra külön helyiség – a WC. Minden egyéb kellék már az extra igények kielégítésére szolgál.

A hely és a költségvetési keret függvényében választhatunk dupla mosdót, különleges kádat, süllyesztett csapokat, esőztető plafonzuhanyt, bidét, piszoárt, gőzkabint, szaunát, hiszen óriási a kínálat napjainkban.

A SZANITEREK KIVÁLASZTÁSA

Zuhanyzó

Vásárlás előtt alaposan gondoljuk végig a lakásban élő emberek tisztálkodási szokásait. Sokan inkább tusolni szeretnek, számukra a zuhanyfülke az ideális választás. Nagy fürdőben akár egy kétszemélyes kabin is elfér. Kialakíthatjuk épített tálcával, vályúlefolyóval, illetve nagy méretű, kész zuhanytálcával. A gyártók akrilból és zománcozott lemezből egyaránt készítenek különféle méretű darabokat, a szabványos 80 × 80 és 90 × 90 cm-es, négyzetes vagy negyedköríves tálcákon kívül nagyobb változatok is kaphatók.

A leghosszabb tálca 160 cm-es, de rendelhető egyedi méretben is, ezek jellemzően akrilból vagy öntött márványból készülnek. Elegáns „slim” zuhanytálcát akkor tudunk beépíteni, ha a födém elég vastag ahhoz, hogy elférjen benne a lefolyó bűzelzáró eleme. Így a tálca egy síkba kerülhet a burkolattal, illetve csupán 3-4 cm-t emelkedik ki. Ha ezt nem engedi meg a födém mérete, akkor dobogót kell építeni a tálca alá, vagy lábon álló, előlappal rendelhető darabot kell keresni.

A fülke készülhet plexiből vagy üvegből, lehet görgős vagy nyíló ajtós. Szép megoldás, ha csak egy fix üveglap fogja a vízcseppeket valamelyik oldalon. Leegyszerűsíti a dolgunkat egy zárt, hátfallal készült, csapteleppel felszerelt kabin, amely nem vízálló faparkettára is kerülhet, ez esetben a fal burkolása sem feltétel. A zárt kapszulák gőzkabinként is funkcionálhatnak.

15 tipp a stílusos lakberendezéshez, amikkel nem lőhetünk mellé

Az apró szépséghibák mind egy-egy lehetőség, hogy még kreatívabban álljunk otthonunk kialakításához, és velük együtt hozzuk ki belőle a maximumot.