időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Mit tegyünk, ha besárgult a fehér függönyünk?

Forrás: Lakáskultúra
2020.11.22. 15:20
borítókép

Egyszerű, ám hatékony módszerekkel újra illatossá és ragyogóvá varázsolhatjuk őket.

Első lépés: porolás

Mielőtt bármiféle kezelésbe kezdenénk, poroljuk ki alaposan a függönyünket. Rengeteg szennyeződéstől megszabadíthatjuk már egy egyszerű kirázással is.

Jöhet az áztatás

Függönyünk tisztításának egyik általános szabálya, hogy mosás előtt áztassuk be a régi, elszürkült textilt. Az áztatáshoz használhatunk olcsó és minden háztartásban megtalálható szereket:

Só: tíz liter vízben oldjunk fel egy kilogramm sót, majd ebbe tegyük a textíliát. Fél napig hagyjuk állni, ezt követően mossuk ki kímélő programmal.

Az egykor hófehér függönyeink idővel elveszítik eredeti színüket
Fotó: Pixabay

Szódabikarbóna: tíz liter vízhez körülbelül fél kilogramm szódabikarbóna szükséges. Pár órát hagyjuk állni a függönyt az oldatban, ezt követően öblítsük ki, majd mossuk ki az anyagot. Ennek a módszernek a segítségével nemcsak fehérebbé tehetjük a függönyt, de a cigarettafüst vagy a konyhai zsiradékok okozta kellemetlen szagoktól is egy csapásra megszabadíthatjuk.

Citromlé: áztassuk be a függönyt fél órára tömény citromlébe, majd alaposan öblítsük át. Régi függönyöknél kevésbé, inkább a mosástól elszürkült darabok esetén hatásos.

Sütőpor: ugyanúgy járjunk el, mint a szódabikarbóna esetében. Ha az elszíneződés gyengébb vagy nem olyan régi, elég, ha két zacskó sütőport elkeverünk a mosóporral, a mosógép adagolójába tesszük, majd a szokásos módon kimossuk a függönyöket.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Néhány zseniális takarítási tipp a profiktól

1. Első tipp, hogy a hotelek alkalmazottai legelőször felszámolják a helyiségben uralkodó összevisszaságot, így minden a helyére kerül. Lényeg, hogy a tisztítandó felületek üressé váljanak.

2. Használjon mikroszálas portörlőt! Ez valóban magához vonzza a port, így az nem száll összevissza a levegőben.

3. Portalanítsa a függönyt törülközővel! Ez elég nehéz ahhoz, hogy maradéktalanul leszedje a port a drapériákról, így elegendő a végén felporszívózni a földre hulló porcicákat.

Tovább...