Nyáron egyszerűbb közelebb éreznünk magunkat a természethez és bőségesen termő csemegéihez. Gondoljunk csak egy apró faluban tett sétára, kerékpártúrára, amely közben lecsippenthetünk egyet a ház előtt termő gyümölcsfáról, vagy az autós bekötőutakon látott dinnyeárusokra. A friss finomságokról ősszel sem kell lemondanunk, hiszen a boltok és piacok kínálatából bármikor szemezhetünk. Érdemes bespájzolnunk belőlük, melyeket tovább is eltarthatóak.
Miből válogathatunk?
Hűvös kamrában jól eltartható a termelőtől nagy mennyiségben vásárolt zsákos krumpli, héjas dió, mogyoró és mandula.
Amennyiben szeretnénk, most érdemes szilva- vagy fügelekvárt főznünk. Ha viszont nem vállalkoznánk erre a munkára, egy kirándulással összekötve kedvezőbb áron, nagy mennyiségben és hagyományos eljárással készült finomságokat is beszerezhetünk akár a környékbeli településeken.
Érdemes ilyenkor vásárolni többféle mézet, szárított fűszernövény- fűszerkeveréket, chili- és más szószokat, chutney-kat.
Már kaphatóak kimérve gabonák, magvak, aszalt- és szárított gyümölcsök, amelyeknek szintén biztosíthatunk helyet konyhánkban.
Most érik a télálló alma, körte, szőlő. Ha gyerekek vannak a családban, akkor főleg célszerű nagyobb mennyiséget tartani otthon, hiszen ha mindig elérhetőek otthon ezek a gyümölcsök, úgy könnyebben épülnek be a napi táplálkozási rutinjukba.
Számos termelő készít kertjének gyümölcséből szörpöt, ivólevet. Ezeknek a nedűknek szintén helye van spájzunkban!
Igaz, Magyarországon nincsenek olajfa ligetek, de ma már nálunk is elérhető termelői olívaolaj, akár nagyobb kiszerelésben is.
Háztartásunkban nagyon jó, ha vannak valódi illóolajok a betegségmegelőzés, immunerősítés céljából, de a növényes illatosítók is mostanában kerülhetnek frissítésre szekrényeinkben.
A bespájzolt termények tárolásához varrhatunk magunk tárolózsákokat, készíthetünk dobozokat, persze dizájn- és más piacokon, boltokban meg lehet vásárolni is készítőktől.
A teljes cikk ITT érhető el.