időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Szívet melengető ez a tüneményes polgárőrség Nógrád megyében

Forrás: Lakáskultúra
2021.09.27. 17:06
borítókép

Megint csak bebizonyosodott, hogy érdemes odafigyelni útközben, hisz akármerre is jár az ember, bármikor szembe jöhet valamilyen csoda.

 A Nógrád megyei Héhalom településen a buszmegálló mellett érdemes nézelődni. Aki autóval áthajt Héhalom településen, egészen biztos észreveszi a központban álló, szépen kidekorált faluházat. Vidám virágok díszítik az épületet, mely ilyen módon igazán kedves színfoltja főutcának – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Héhalom címere nem maradhatott le a szolgáltatóház kidekorált homlokzatáról
Fotó: Lakáskultúra

Héhalom: falu, ahol jó élni

Valójában alig ezren lakják a Budapesttől 60 km-re eső Nógrád megyei községet, mely kicsi ugyan, de azért komoly múltja van. Egy 1439-es oklevél szerint annak idején Báthori István birtokaihoz tartozott, később a törökök elfoglalták, majd elnéptelenedett. 1832-ben Esterházy Miklós támogatásával építettek új templomot a faluba, és az élet lassan visszatérhetett a régi kerékvágásba. Talán épp a történelmi múlt okán a héhalmiak igyencsak büszkék arra, hogy itt élhetnek és minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a településen jól menjenek a dolgok.

Messze földön híres a héhalmi böllérfesztivál, és a falu focicsapata is egészen jól teljesít.

Festegetett a karanténban

Oláh Norbert személyében pedig egy ifjú képzőművész is kirepült nemrégiben Héhalomból. A ma már Budapesten élő művész viszont a tavaly tavasszal meghirdetett karantén során több hetet is a szülői házban töltött. Hogy hasznossá tegye magát, fogta magát és kidekorálta a faluközpont épületét, melyben a fodrászat, a posta és a polgárőrség működik.

Muskátli vagy pünkösdi rózsa lehet a virágdíszítés mintája
Fotó: Lakáskultúra

…míg az oldalfalra egy igazán vidám hangulatú életkép, mely egy ünnepséget, talán falunapot örökít meg:

Zúg a hajszárító, szól a Retró rádió: a héhalmi fodrászatban is zajlik az élet
Fotó: Lakáskultúra

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.