időjárás 4°C Adél 2023. január 29.
logo

Fantasztikus ötlettel állt elő egy maréknyi önkéntes

Forrás: Lakáskultúra
2021.10.15. 09:26
borítókép

Legyen tisztább Budapest! néven környezetünk rendbetételére hirdetett eseményt néhány lelkes fiatal.

Közösségi szemétszedés: környezetünk rendbetételére hirdetett eseményt néhány lelkes fiatal. Ezen a hétvégén Budapest, Miskolc és Szigetvár kerül sorra – olvashatunk a kezdeményezésről a lakáskultúra.hu cikkében.

A szemétszedés mindhárom településen 9 és 12 óra között lesz. Ezen idő alatt valaki ebédet készít a csapatnak, a közös ebéd után pedig lehet egy jó nagyot beszélgetni egymással.

Talán meglepő programbeosztás, de a közösségi szemétszedés lényege nemcsak az, hogy megtisztuljon a környezetünk, hanem, az is hogy jól is érezzük magunkat. Ezért nem tartjuk meg az eseményt esőben, vagy nagyon hidegben, mert nekünk nagyon fontos, hogy mindenki jól érezze magát, és legközelebb is segíteni akarjon

– mondja Kis-Balázs Attila, az ötlet gazdája.

Sok emberre van szükség, hogy elinduljon a változás
 

Egyelőre olyan városokat választottak ki, ahol van helyismeret, vagy kapcsolat. Így esett a választás most Budapestre, Miskolcra és Szigetvárra. A jobbvilág.com mozgalom önkénteseinek a száma folyamatosan növekszik, már közel 150 ember áldozza arra a hétvégéit, hogy segítsen, de a jelentkezéseket folyamatosan várják. A weboldalukon megtalálható, hogyan is tudnak a településvezetők is jelentkezni a szemétszedő akcióra, az egyre bővülő csapat szívesen segít.

Fotó: Pexels

Nagyon fontos, hogy átforduljon az irány, és ne mi keressünk segítségre szoruló településeket, hanem a településvezetők keressenek minket. Minden alkalomra létrehozunk egy eseményt a Facebook-oldalunkon, és fejlesztettünk egy saját applikációt is azért, hogy könnyebben értesüljenek akcióinkról az emberek.

Tűnjön el a szemét, indulhat a szemétszedés

Ahhoz, hogy eredményes legyen a szemétszedés, sokkal több emberre lenne szükségük. Tavasztól ősz végéig havi szinten egy, de sokszor két alkalommal van olyan esemény, ami lefoglalja az önkénteseket.

Nem titkolt célunk az, hogy Magyarországon is elérjük azt, ami például Ausztriában természetes: tiszták a közterületek. Ha önkénteseinkkel sikerül elérnünk itthon a 300 főt,  megfelelő jogszabályi szigorítás mellett 5-6 éven belül elérhetjük, hogy az utcákon már csak elvétve akadjon szemét

– mondta Kis-Balázs Attila.

Igen korán kialakul a rendezett környezetre való igény

Annak érdekében, hogy minél többen csatlakozzanak az eseményekhez, kifejlesztettek egy mobil applikációt is, ami Jobb világ néven található meg. Aki regisztrál, és részt vesz a segítségnyújtásban, virtuális pontokat kap, melyeket később sportautó vezetésre, wellness hétvégére, vagy akár vacsora utalványra válthat be.

Folyamatos példamutatás, önzetlen segítségnyújtás és mások támogatása a cél. Ezzel a hozzáállással csináljuk tovább, megyünk mindenhova, ahol szívesen fogadják a segítséget, például a szemétszedést. Kiemelten fontos az óvodások tudatosságra nevelése a környezetvédelemmel kapcsolatban. Erre egy külön programunk van, saját költségen kimegyünk az óvodákba, és játékos vetélkedő keretei belül elmagyarázzuk a gyermekeknek, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, vagy az, hogy ne dobáljuk el a szemetet az utcán, vagy az erdőben

– mondta Kis-Balázs Attila, aki maximálisan hisz abban, hogy együtt és odafigyeléssel élhetőbb, jobb világot teremthetünk.