időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Dísznövények teleltetése: mire figyeljünk a fázósabb fajtáknál?

Forrás: Lakáskultúra
2021.11.25. 16:19

Mikor vigye védett helyre, melyek a hidegre érzékeny fajták és mit tegyen a kint maradó kedvenceivel? Segítünk.

Vigyük védett helyre a hidegre érzékeny dézsás növényeket, és gondoskodjunk megfelelő takarásról a kint maradó kedvenceink számára – olvasható a javaslat a lakáskultúra.hu cikkében.

Az edzettebb fajták tovább kint maradhatnak

Az ideális telelőhely egy 5-10 fokos, lehetőleg világos és zárt helyiség. Minél hűvösebb, annál kevesebb fénnyel beérik a növények. Legkorábban az enyhe éjszakai fagyot is megsínylő fajokat (pl. angyaltrombitát, citrusféléket, murvafürtöt) kell bemenekíteni. Az edzettebbek – pl. egyes pálmák – a zord tél érkezéséig kint maradhatnak. A leandert a száraz levelek eltávolítása után permetezzük le rovarölővel, nehogy kártevőket is bevigyünk a melegbe.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

Fedjük be a növényeket!

Hó- és fagyvédő fóliák, geotextilek, valamint jutaszövet méretre vágható tekercsben vagy cserepekre, dézsákra és kisebb koronájú növényekre húzható zsák kivitelben vásárolhatók gazdaboltokban, kertészeti és web áruházakban. A fényt megszűrő, lég- és vízáteresztő polipropilén szövet alatt a növények és cserjék nem fognak befülledni vagy kiszáradni.

Nagy szél és havazás után mindig ellenőrizzük a takarásokat, a buborékfóliát pedig időről időre szellőztessük. A túlzottan szoros vagy helyenként letapadó védőburkolat rothadást okozhat! A könnyű nyári mulcsokat érdemes lecserélni a hideg ellen jobban védő anyagra, pl. fakéregre vagy vastag lombtakaróra.

Praktikus tippek

Enyhe tél esetén a kevésbé érzékeny dézsásokat védett, napos házfal mellé költöztethetjük. A deszkára vagy hungarocellre állított edényekben összekötözött növények tövét mindig védjük száraz (!) avarral, a koronájukat takarással. Magát a cserepet is körbefóliázhatjuk. Egy ilyen csomagolás belsejében 3-4 fokkal melegebbet mérhetünk, mint a kert szélnek kitett, árnyékos részén.

Az örökzöldek télen is végeznek fotoszintézist és párologtatnak, ezért rázzuk le róluk a friss havat, és a csapadékmentes időszakok fagymentes napjain ne feledkezzünk meg az öntözésükről.