időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Mire figyeljünk oda a fuga választásakor?

Forrás: Lakáskultúra
2021.11.24. 15:07

Fugázóanyag a hidegburkolati rendszer meghatározó eleme. Bár kiterjedése kicsi, mind műszaki paramétereivel, mind tulajdonságaival komolyan befolyásolja az elkészült burkolat minőségét.

Kell-e egyáltalán fugázó?

Igen, mindenképpen. Egyrészt a fugának fontos szerepe van a burkolatokat érő külső hatások, a hőmozgásokból adódó feszültségek felvételében, másrészt praktikus okok miatt is szükség van rá. Az alapfelületek és a burkolólapok nem tökéletesek, a síktól való kisebb eltérések, görbületek, méretbeli hibák előfordulnak. Minél nagyobb egy lap, annál jelentősebbek lehetnek a különbségek – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Fotó: PEXELS

Milyet válasszunk?

Esztétikai szempontból általánosságban elmondható, hogy a cementes fugázók matt, míg az epoxigyanta-alapú fugázók fényes megjelenésűek. Az epoxifugázók nem változtatják meg a színüket nedvesség hatására, mivel nem vesznek fel vizet, a cementes fugázók viszont tartós nedvesség hatására sötétebbek lesznek. Természetesen az egyedi igényeket kielégítő különleges megoldások is léteznek, mint a belekeverhető csillám.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.