időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Oszter Sándor imádott itt élni: a színész diósjenői birtoka

Forrás: Lakáskultúra
2021.11.03. 11:54
borítókép

A Parádsasvári Üveggyár egykori tulajdonosának birtoka és rajta a kastély legalább 700 millió forintot ér.

Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, vállalkozó, a Parádsasvári Üveggyár egykori tulajdonosa október 30-án szívinfarktusban hunyt el – derül ki a lakáskultúra.hu cikkéből.

A sokat emlegetett diósjenői birtok Budapesttől mintegy 60 kilométerre Nógrád megye nyugati részén, a Börzsöny lábánál fekszik. A birtok és rajta az olasz stílusú vadászkastély jó 40 évvel ezelőtt került a napokan elhunyt színész tulajdonába, s élete utolsó pillanatáig ez jelentette számára a legnagyobb örömet. S hogy milyen lehetett itt Oszter Sándor élete? Mutatunk néhány beszédes fotót!

Igazi uradalom

A 2,5 hektáros birtokhoz egy 500 négyzetméteres olasz stílusú va­dászház, egy 250 négyzetméteres, 15 bokszból álló istálló, egy 500 négyzetméteres gazdasági tárolószín, egy műhely, gyümölcstároló, medence, szauna, egy 90 négyzetméteres cselédház, hétkenyeres kemence, saját templom, valamint egy 30 hektáron fekvő, domboldalon terpeszkedő erdő is tartozik – nem beszélve a temérdek antik tárgyról, bútorról, bronzszoborról, trófeáról ami a kastélyt ékesíti.

Oszter Sándor imádta a vadászkastélyt, az utolsó részletekig mindent ő maga tervezett meg és szerzett be. Fotó: MW archívum

Vadászati relikviák mindenütt

Érdekes, hogy a legendás művészt az utolsó pillanatig az 1971-es, 12 részes Rózsa Sándor címszerepével azonosították, és ez talán most már így is marad. Egyébként Oszter Sándor maga is ugyanolyan karakán és macsós alkat volt, mint az egykoron általa megformált betyár. Imádott például vadászni, és itt, a vidéki házában helyezett el minden trófeát és ereklyét.

Saját kis birodalmat épített maga köré a maga ízlésvilágával. Fotó: MW archívum

Minden helyiségben férfierő uralkodik

Antik bútorok, régi lámpák, festmények mindenütt. A színész által kilőtt medve bőre főhelyre került.

A másik háló a kristálycsillárral, a virágmintás állólámpával és a díszes ágyvéggel valamivel nőiesebb karaktert mutat. Talán ez lehetett Oszter Sándor feleségének, a zongoraművész Failoni Donatellának a szobája.

Oszter Sándor nagy boros volt, a pincéjében muzeális tételeket is őrzött.

Az idősödő színész igyekezett mindent maga gondozni a birtok körül. Néhány évvel ezelőtt még egy halastavat is telepíttetett vadászháza közelébe.

A 750 millósra becsült birtokot a Lakáskultúra információi szerint Alexandra lányára és unokájára, Hunorra hagyta Oszter Sándor.