időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Tippek, amelyekkel ünnepi fényárba boríthatja a teraszt

Forrás: Lakáskultúra
2021.11.30. 14:51
borítókép

Meleg fényű lámpások segítségével kültéren is varázslatossá tehetjük az ünnepvárás idejét. Mutatjuk, hogy csinálja!

Meleg fényű lámpások segítségével kültéren is varázslatossá tehetjük az ünnepvárás idejét. A lakáskultúra.hu cikkéből megtudhatja, hogyan csinálja!

1. Csak körültekintően!

Hagyományos elektromos lámpák telepítésekor gondoskodni kell a megfelelő érintésvédelemről. Ha a kábelek nem süllyeszthetők a földbe, lehetőleg használjunk kábelvezetőket. Vásárlás előtt mindig ellenőrizzük az izzók IP-számát, illetve nézzük meg, hogy a terméket kültérre vagy beltérre tervezték. A kültéri fényfüzér használható a lakásban is, de a beltéri világítás kinti alkalmazása tilos! A túlmelegedés veszélye miatt soha ne hagyjuk egész éjszakára bekapcsolva a díszítőelemeket, elhelyezésüknél pedig figyeljünk arra, hogy véletlenül se legyen a közelben száraz ág, avar vagy más gyúlékony tárgy.

Karácsonyi díszkivilágításban egy ház.
Fotó: MTI/Bugány János

2. LED vagy nem LED?

Egy energiatakarékos LED-füzér általában drágább, mint a hagyományos változatok, azonban egy-két éven belül garantáltan megtérül az ára, hiszen sokkal kevesebb áramot fogyaszt. A LED-es fényforrások további előnye, hogy alacsony hőmérsékleten üzemelnek, tehát kertbe, teraszra kimondottan ajánlott ez a típus. Az izzó kiégés előtt mindig elhalványul, így időben jelzi, hogy hamarosan cserélni kell. Egyes füzéreknek a színe és fényereje is szabályozható.

3. A Nap erejével

A bárhova leszúrható vagy felaggatható napelemes füzérek esetében nem kell vezetékekkel bajlódni, mert ezek a napenergiát alakítják át árammá, amellyel nappal feltöltik az akkumulátoraikat. Fényerejük általában a beépített LED-diódák számától függ. Az automata alkonykapcsolóval ellátott változatok reggel és este maguktól be-, illetve kikapcsolnak, és gyakorlatilag ingyen világítanak.

4. Figurák és kaspók

Különleges hatást keltenek a hangulatfényként is funkcionáló áttetsző kaspók, karácsonyi figurák, amelyeket adapterrel csatlakoztathatunk az elektromos hálózatra. A hideg fényűek élénkebbnek és élethűbbnek mutatják a bennük lévő növényeket, a meleg fényűek ellenben inkább a meghitt hangulatról gondoskodnak. Vásárláskor tartsuk szem előtt a színhőmérsékleti adottságokat: a barátságos légkör kialakításához sárgás fényű, alacsonyabb kelvin-számú (27003000) füzéreket, lámpásokat érdemes választani.

5. Házi kedvencek elől elzárva

Ha kutyánk, macskánk van, még véletlenül se használjunk villogó fényeket! Ajánlott biztonságos helyre (inkább magasabbra) helyezni a dekorációt, nehogy a házi kedvencek felborítsák vagy szétrágják a vezetékeket. A kerti fények nem csak a biztonságos közlekedést szolgálják, hiszen a dekoratív világítótestek ünnepi atmoszférát varázsolnak a kertbe, valamint a teraszra is.