időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Ünnepi készülődés a fővárosban: így fest idén a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár

Forrás: Lakáskultúra
2021.11.22. 15:50

Feleannyi árussal, a járvány előtti évekhez képest sokkal kisebb területen tartják idén a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárt a Vörösmarty téren.

Egy év kihagyás után újra megnyílt az Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren és a Bazilika előtti Szent István téren. Idén rendhagyó módon, hiszen a járványhelyzet miatt kapukkal kerítették körbe a bazár területét, és csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Így jóval kisebb területen, kevesebb árus termékeiből lehet válogatni – írja a Lakáskultúra.

A vásár még így is visszaadja a karácsony hangulatát, de az árusokat megviseli a helyzet: kevesebben vannak, és félnek is, hogy újabb zárlatok jönnek. Míg korábban több mint száz kézműves és ízműves árulhatta csodáit a vásáron, idén csak ötven.

Karácsonyi vásár: van bizonytalanság…

Sokkal kevesebben vagyunk a vírus miatt. A bérleti díj szerencsére nem nőtt, de így is szinte versengeni kellett a helyekért. A hangulat szerencsére így is nagyon jó, csak félünk, mert nem tudjuk mikor zárnak le megint mindent

– nyilatkozta Erika, a Csiribee Textilcsodák tulajdonosa.

Fotó: Dobos Beáta/Lakáskultúra

A kordonon kívül is árulnak

Meglepően tapasztaltuk, hogy a szigorú beléptetőkapuk ellenére a Bazilikánál a zárt vásár külterületén is vannak árusok, akiknél védettségi igazolvány nélkül lehet vásárolni.

„Tíz éve árulunk ugyanezen a helyen, ez már a megszokott. De érdekes, hogy az emberek inkább sorban állnak és bemennek a kordon mögé, mert ott védettebbnek érzik magukat” – mondta az egyik árus.

Fotó: Dobos Beáta/Lakáskultúra

Rengeteg a külföldi

Szerencsére így is sok a vásárló, rengeteg a külföldi ahhoz képest, hogy tombol a vírus

– mondta el egy másik árus.

A 4. járványhullám ellenére az első napokban meglepő módon főleg külföldi turisták látogatták a karácsonyi vásárt. Ennek persze az is az oka, hogy az étel-italárak nem annyira a magyar fizetésekhez vannak szabva. A tavalyihoz képest egyébként nem nőttek az árak, de egy négytagú család könnyen itt hagyhat 15 ezer forintot is, ha mindenki eszik egy ételt és iszik hozzá valamit…

Az eredeti cikk ITT érhető el.