időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Ytongból faragott házi Betlehemet az öcsödi nyugdíjas, Katalin

Forrás: Lakáskultúra
2021.11.29. 18:04
borítókép

Egészen elképesztő technikát választott alkotásaihoz – építkezéseken használt Ytong elemekből farag szobrokat.

Adventkor sokan már a karácsonyra készülnek: elsőként is beszerzik az adventi koszorút, de akadnak, akik a lakás feldíszítéséhez is nekilátnak. Az Öcsödön élő Murányiné Katalin nem aprózza el a karácsonyi dekorációt:  komplett Betlehemet készített Ytongból, úgy, hogy a szobrokat ő maga faragta fűrésszel. Az összhatás egészen elképesztő! De hogy jut ilyesmi eszébe egy Szolnok megyei nyugdíjasnak? – olvasható a kérdés a lakáskultúra.hu cikkében.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

Beindították fantáziáját az Ytong szobrok

„Hosszú évekig irodában dolgoztam. Aztán növényekkel foglalkoztam egy kertészetben. Az Ytong szobrászat sokkal később jött az életembe, valójában fogalmam sem volt arról, hogy érzékem van hozzá” – kezdi történetét az Öcsödön élő nyugdíjas hölgy. „Az egész úgy kezdődött, hogy egy ízben a Körös partján sétáltam, és az egyik kertben érdekes fehér szobrokat láttam. Annyira jól mutattak a sok zöld között, hogy azonnal eldöntöttem, nekem is kell ilyen. Otthon aztán utánanéztem a dolognak, de szomorúan láttam, hogy az Ytong szobrok árát nem az én pénztárcámhoz szabták, megfizethetetlen…”

Szobrászkodni akarsz? Hát én erre befizetek…

De Katalint nem hagyta nyugodni a gondolat, sőt, óvatosan az is megfordult a fejében, hogy mi lenne, ha ő maga farigcsálna szoborféleséget Ytongból… „Valami isteni sugallatra tudomást szereztem arról, hogy létezik egy Ytong szobrászatról szóló füzetke. Beszereztem, majd utána a szerszámokat is. Az öcsémtől például ráspolyt kértem, nem tudtam, mi az, de a füzetkében olvastam, hogy hasznos. Az öcsém persze megkérdezte, hogy mire kell nekem az eszköz. Rávágtam, hogy szobrászkodni akarok, ő meg nem győzött pislogni. Csak ennyit tudott rá mondani: Na, erre befizetek! Mindez kb. 15 éve történt, azóta folyamatosan farigcsálom az Ytongot.”

Katalin ambícióját egyébként örömmel fogadták a családtagok. „A gyermekeim és családtagjaim, érdekes módon abszolút természetesnek veszik, hogy a mama otthon szobrászkodik. Mintha mindig is ezt csináltam volna…”- mondja az autodidakta öcsödi szobrásznő.

A falu adventi ékessége lehet

De essék néhány szó a legújabb műről is, hiszen a Betlehem épp a napokban készült el. „A szobrok 20×20-as méretű ytong elemekből állnak. Akkor ragasztom egymáshoz az egyes darabokat, amikor nagyjából 80 %-ban kifaragtam őket. Mivel elég nagyok lettek a szobrok, a mozgatásukhoz segítségre van szükség. Ha minden igaz, a kész kompozíciót itt Öcsödön, a faluban fogják kiállítani. Kivilágítva bizonyára csodás lesz, és így mások is gyönyörködhetnek benne, nemcsak mi. Jó érzés lenne, ha valakinek annyira megtetszene, hogy maga is kedvet kapna az Ytong szobrászkodáshoz.