időjárás 11°C Zalán 2023. március 30.
logo

A jó konyhabútor hozzájárul a boldog, kiegyensúlyozott élethez

Forrás: Lakáskultúra
2021.12.08. 20:08
borítókép

Fontos, hogy a megvalósítást szakszerű és mindenre kiterjedő tervezőmunka előzze meg, ezekre érdemes figyelni.

A konyhabútor otthonunk éke, egy olyan bútordarab, ami jó esetben több évtizedig része az életünknek. Ezért nagyon fontos, hogy amikor arról kell döntenünk, miképpen rendezzük be a konyhánkat, a megvalósítást szakszerű és mindenre kiterjedő tervezőmunka előzze meg, annak érdekében, hogy elkészülte után kellemes hangulatú és kényelmes kialakítású teret nyújtson számunkra – olvasható a lakáskultúra.hu cikkében.

 

Elérhető közelségbe került a jövő konyhája

A konyha az a terület, ahol a család a legtöbb időt tölti együtt. Míg régebben a ház vagy a lakás egyik külön helyiségében volt megtalálható, ma már a legtöbb esetben az étkezővel és a nappalival egy légtérben helyezkedik el, ezért lényegesebb lett a praktikum mellett az esztétikus megjelenés.

 

Érdekes, hogy jelentősebb ünnepek után, mint például a karácsony, amikor az átlagosnál többet használják a családok a konyhájukat, megnő az új megrendelések száma, mert az emberek akkor ébrednek rá, hogy nem szeretik a meglévő bútoraikat és másra, újra vágynak

 

– fogalmazott Pál Attila konyhaszakértő, aki feleségével közös vállalkozásában 27 éve foglalkozik konyhatervezéssel és kivitelezéssel. Hozzátette, hogy a Covid-időszak hasonló tendenciát hozott.

 

Szakember tervez, és ő is végez

Konyhabútort nem úgy vásárolunk, hogy bemegyünk egy áruházba vagy egy szalonba, kiválasztjuk a megfelelőt, és hazavisszük. Ennek a bútordarabnak egy adott helyre kell tökéletesen illeszkednie, nem mindegy, melyik elem hol helyezkedik el, ahogy az sem, milyen gépeket hol találunk benne.

 

Sok esetben, ha asztaloshoz fordulunk, az első kérése az, hogy mondjuk el részletesen, mit szeretnénk, számoljuk ki, rajzoljuk meg, majd a mi terveinkre alapozva elkészíti a bútort. Ilyen esetben nem ritka, hogy utólag derül ki, mit kellett volna másképp tenni, de akkor már késő, hiszen egy készre szerelt bútor esetében a változtatások költsége milliós nagyságrendű is lehet. A felelősség viszont a miénk, hiszen a konyhánk a mi iránymutatásunk alapján készült, reklamációnak helye nincs.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

Fontos figyelembe venni a konyhát használó személyek szokásait (jobbkezes, balkezes), életkörülményeit (egyedülálló, családos, speciális igényű), testi adottságait (test magasságát, könyök magasságát), hogy minden a számukra lehető legkényelmesebb elrendezésben valósuljon meg. Ne kelljen senkinek feleslegesen hajlongania, ágaskodnia, mert az ilyen mozdulatok hosszú távon kényelmetlenséghez, fájdalomhoz, ezáltal stresszhez vezetnek, ami növeli a feszültséget a családi kapcsolatokban. Sokszor állhatnak ilyen helyzetek is a családi nehézségek mögött.

 

Letisztult, egyszerű, mégis csúcsmodern

A bútor külső kialakításán kívül lényeges, hogy a belső terei is megfeleljenek a különféle igényeknek. Az egyik legfontosabb szempont, hogy mindennek legyen helye, sem a pulton, sem a szekrényekben, sem a fiókokban ne legyen rendetlenség. A zárt helyeken ezt a kívánalmat változatos elrendezésű rekeszek, különböző területfelosztó megoldások szolgálják, a pulton pedig igényesen kialakított „rejtekhelyre” kerülhetnek a kisebb háztartási gépek, mind a szemek, mind pedig a zsíros, poros szennyeződések elől elrejtve.

 

A trendek abba az irányba mutatnak, hogy a konyhabútor letisztult képet mutasson, ne legyen konyha jellege, ugyanakkor minden kézreálló, praktikus és elérhető legyen benne. Népszerűek a megjelenésükben egyszerűségre törekvő klasszikus kialakítások, amelyek emellett, legmodernebb gépesítésükkel, minden kényelmet biztosítanak használóik számára. Egyre nagyobb hangsúly terelődik a fényekre, a konyha területének és a bútor felületének kialakítása során a színek mellett a fények összhangjára is kiemelt figyelmet fordítanak.

 

A jövő konyhája

Konyhánk berendezési lehetőségeinknek legfeljebb anyagi korlátaink szabhatnak határt, ugyanis már a magyar piacon is elérhetőek olyan csúcstechnológiák, amilyenekkel otthonunk falai között ezidáig nemigen találkozhattunk.

 

A mai kort jellemzi, hogy szinte minden okos. A telefonunk, az óránk, és ez alól már a háztartás, a konyha sem jelent kivételt. Háztartási eszközeinket ma már Wifihálózatra köthetjük, távolról irányíthatjuk, ellenőrizhetjük, a hűtőben elhelyezett kamera segítségével pedig vásárlás közben is felmérhetjük, mit szükséges még a kosarunkba tenni.

 

A teljes cikk elérhető a Lakáskultúra oldalán.