December a Griff Pagonyban: káprázatos karácsony

Lepjük meg idén vendégeinket és magunkat is rendhagyó ünnepi dekorációval és pazar díszekkel!

null

Végre egy esemény, ahol nincsenek korlátok! Hogy mennyire lesz káprázatos az otthonunk ünnepi öltözéke, annak szinte csak a fantáziánk szab határt! Akár lakás, akár alkalmi dekorációkról beszélünk, merjünk új dolgokat kipróbálni.

 

Tegyük emlékezetessé a karácsonyt!

Mivel nálunk az étkezőasztal a télikertben kapott helyet, ezért az ünnepi vacsorákat mindig itt tartjuk. Az itt telelő növények nyáron akkorát nőttek – és nyilvánvalóan érkezett néhány újabb darab is –, hogy a karácsonyfa idén visszaszorul a házba. Ez jó alkalom számomra, hogy az asztaldísz és a karácsonyfa különböző színvilágú legyen. Tegyük emlékezetessé a karácsonyt bravúros színekkel és meglepő anyagokkal! A parázsló piros selyemszalagok nélkül nekem nem karácsony a karácsony, ezért ezeket idén is használni fogom, de csak a nappaliban és a ház külsején.

Sokszor azonban nem is kell több egy szép szalaggal átkötött egyszerű koszorúnál. Az ókori görögök szerettették meg a világgal a koszorúkat és azóta is sok rajongója akad.

 

Narancssárga díszítőelemek

A télikertet már advent kezdetekor feldíszítettem. A színharmónia miatt egy számomra abszolút nem karácsonyi színt, a narancssárgát használtam, mert a kandalló feletti falfestmény narancsfákat ábrázol, ráadásul – idén először – már decemberben nyílik a narancsszínű papagájvirág is és a narancsfán is elkezdtek beérni a gyümölcsök. S mivel a sok mediterrán növény közé a természetes és egzotikus dekorációk tökéletesen illenek, ezért az adventi koszorúhoz citrusféléket, fahéjat, és trópusi virágokat választottam. Az is a szárított gyümölcsök és fűszerek mellett szól, hogy látványuk karácsonyig mit sem csorbul, és illatuk is ínycsiklandó az asztalnál.

Fotó: Lakáskultúra/Bánhalmi Attila

 

Praktikus több hétig elálló dekornövényeket választani

Asztalközéphez az olyan ágakat és virágokat kedvelem, amik több hétig díszítenek, hogy ne kelljen hetente frissre cserélni.

Érdekes tény, hogy Európában csak a 19. század első felétől lett népszerű vágott virágot helyezni az étkezőasztalokra. Helyette – olykor már monumentális méretű – gyümölcsös állványok (epergne) álltak az asztalokon, esetleg cserepes babér és narancsfák, mert ezek számítottak egzotikusnak. Inkább készítettek virágokat, sőt kerteket porcelánból, papírból, cukorból, selyemből és marcipánból, csak friss ne kerüljön az asztalra, mert azt olcsónak és közönségesnek tartották.

 

Szerencsére ez a felfogás megváltozott. Az ünnepi dekorációhoz az amaryllis, a proteafélék, a papagájvirág, a banksia és a liliomok a kedvenceim. Liliomból illat nélkülit vegyünk, mert a bukéja sok ember számára bántó, étkezés közben pedig kifejezetten zavaróak az erős illatú virágok. Zöldekből magyalféléket, eukaliptuszt, pisztáciát és olajágat szeretek használni, mert tartósak és száradtan is mutatósak.

 

Természetesen a karácsonyfát csak vízkeresztkor bontom le, hisz oly nehéz tőle megválni, de az újév közeledtével kicsit egyszerűsítem a dekorációt a házban.

 

Káprázatos ezüst, arany, fehér díszek

Szilveszterre az ezüst, arany és fehér díszeket találom a legjobbnak, ezért ezeket hagyom előtérben és egy egyszínű fehér koszorú is minden évszakban jól jön, akár kopogtatóként a bejárati ajtón, vagy az asztal díszeként.

 

Előkerülnek a kristály pezsgős poharak, néhány szilveszteri dekoráció, kiegészítve a hozzájuk illő karácsonyi és téli díszekkel, és kezdődhet a party!


A teljes cikk elérhető a Lakáskultúra oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.