időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Mesebolt és aranyecset - Kedves grafikákból nyílt kiállítás

Forrás: Lakáskultúra
2021.12.10. 10:52
borítókép

Látványos és izgalmas kiállítás nyílik az Art déco egyik legjelesebb magyar mestere, Lukáts Kató grafikus alkotásaiból a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban az ünnepi készülődés időszakában. A tárlaton bemutatásra kerül a művész kortalan motívumvilága, stílusának és technikájának különböző árnyalatai, művei.

A derűs és játékos lelkületű alkotó Lukáts Kató (1900–1990) többek között olyan máig ismert mesekönyvek kedves grafikáit készítette, mint az Iciri-piciri, az Ablak-Zsiráf vagy a Gőgös Gúnár Gedeon - idézi fel a Lakáskultúra magazin online felületén megjelent cikk.

 

Az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola grafika szakon végzett művész az alkalmazott grafika különböző területein alkotott maradandót.


Bútorintarziát és textileket tervezett, de falfestmények, színpadi jelmezek és folyóiratcímlapok tervei is fűződnek a nevéhez.  Lukáts Kató tehetsége és egyedi formanyelve a csomagolás területén teljesedett ki igazán, ezáltal vált nemzetközileg is ismertté. Számos míves kivitelű bonbonos és illatszeres dobozka hirdette tehetségét, az Altmann & Kühne csokoládéboltjaitól a Stühmer üzletekig. Egyedülálló technikája végig kísérhető élete munkásságán, a grafikus művész korai alkotói szakaszától a későbbi éveiben készült művekig.

1925-ben tanára, a neves építész, belsőépítész és szakíró Kaesz Gyula (1897–1967) felesége lett. A széles körben ismert alkotópáros több bútort, enteriőrt tervezett együtt, valamint egy könyvet is kiadtak közösen. Koruk leghíresebb művészei és költői tartoztak a házaspár ismeretségi köréhez.


Játékos, meseszerű képi világ

 

Lukáts Kató tervezői munkái között bankjegyek, bélyegek és bútordekorációk is megtalálhatók. Különleges és egyedi csomagolástervei mindig ugyanolyan kreativitással érzékeltették a csomag tartalmát, ahogy könyvillusztrációi, képeslapjai is tökéletesen visszaadják a mű korhű hangulatát és költőiségét is.


A Mesebolt és Aranyecset kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban bemutatott A plakátművészet mesterei/Mestersége: grafikus című grafikatörténeti tárlatsorozatának egyik újabb állomása. A tárlat betekintést nyújt a grafikusok munkájába, a könyv- és csomagolástervezéstől a megvalósulásig, melyet gazdag múzeumpedagógiai és szakmai programok, tárlatvezetések kísérnek. A bemutatott anyag gerincét elsősorban az Iparművészeti Múzeumban őrzött hagyaték adja, de felsorakoznak a társmúzeum tárgyai is.

Lukáts Kató egyik legismertebb mesekönyv illusztrációja. Forrás: Lakáskultúra


A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és az Iparművészeti Múzeum közös kiállításán bemutatott darabok nagy része már felkerült az Iparművészeti Múzeum honlapjára is, ahol a jövőben egyedi virtuális kiállítással is tisztelegnek Lukáts Kató művészete előtt.

 

A kiállítás 2021. december 10.- 2022. április 17 -ig látogatható.

 

A Lakáskultúra eredeti cikke IDE kattintva érhető el.

 

Borítókép: Lukáts Kató (Forrás: Lakáskultúra)

 

Gazdag Erzsi: Mesebolt
Volt egyszer egy mesebolt,
abban minden mese volt:
fiókjában törpék ültek,
vizilányok hegedűltek.

Öreg anyók szőttek-fontak,
apró manók táncot roptak.
Lidérc ugrált az udvarban,
kaszás pók varrt az ablakban.

A lámpában ecet égett,
az egylábú kettőt lépett,
cégére egy tündér volt:
ilyen volt a mesebolt.