időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Tűz és jég rabja a Balaton: káprázatos januári naplemente

Forrás: Lakáskultúra
2022.01.12. 14:17
borítókép

Nem hiába szíve csücske minden magyarnak a Balaton, hiszen legnagyobb tavunk minden évszakban lenyűgöző.

Nem hiába szíve csücske minden magyarnak a Balaton, hiszen legnagyobb tavunk minden évszakban lenyűgöző. Szerencsére télen sem fukarkodik szépséggel a táj, ezt most egyik olvasónk fotója bizonyítja – írja a lakáskultúra.hu.

A kép illusztráció. Fotó: MTVA/Faludi Imre

Sokak számára a Balaton népszerű vakációs célpont, ahol nyáron ki lehet engedni az év során felgyülemlett fáradt gőzt.

 

Amikor igazi a Balaton

A szerencsések viszont nemcsak nyaralni járnak ide, hanem valahol itt, a környéken élnek. Így ismerik a tónak azt az arcát is, amikor nincsenek turisták és nincs nyüzsi a strandon. Ez az igazi Balaton! Igen, télen a tó sokkal inkább valódi önmaga, hiszen ilyenkor a természet az úr. Ilyenkor tud kibontakozni a tó igazi szépsége; a víz, a levegő és a parti nádas harmóniája pedig gyógyító balzsam a léleknek.

 

Titkok, amiket kevesen ismernek

Persze télen sokkal kevesebben kószálnak a parton. De a környéken élők rendszeresen lejárnak a tóhoz. Igazuk van, mert egészen varázslatos pillanatokat lehet elcsípni! A szépre érzékenyek szerencsére fotóznak is, az így készült képeket pedig szorgalmasan feltöltik a Csodálatos Balaton című Facebook csoportba. Ide került fel a napokban Dégi Nóra napnyugtát ábrázoló felvétele, melyet néhány óra leforgása alatt több, mint kétezren lájkoltak.

 

Régebben fel sem tűnt volna a látvány…

A kép Vonyarcvashegyen készült, 16:36-kor, épp, amikor lebukni készült a horizonton a Nap. A hőmérséklet 2 °C volt, de a parti sziklákon már jéghártyává fagyott össze a víz – így jött létre a felvétel megkapóan szép, tüzes-jeges kerete.

 

Régebben talán fel sem tűnt volna, milyen csodás ez a látvány. Talán kellett a kor, hogy értékelni tudjam, milyen szép helyen lakom

– árulta el Tapolcán élő Lakáskultúra-olvasó, aki jó érzékkel vette észre a természet e különös harmóniáját.

 

IDE KATTINTVA megtekintheti a csodálatos fotókat.