időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Ismerje meg a különböző kanapétípusokat!

Forrás: Lakáskultúra
2022.04.13. 11:29
borítókép

A különböző stílusú kanapék között nem mindig egyszerű megtalálni a hozzánk leginkább illőt.

A nappali egyik legfontosabb bútora: a különböző típusú kanapék között nem mindig egyszerű megtalálni a hozzánk stílusban leginkább illőt. Segítünk! Sorra vesszük a legismertebb, legemblematikusabb kapanétípusokat, hogy könnyebb legyen a választás – írja a lakáskultúra.hu.

 

Chesterfield kanapék

A chesterfield kanapék a legtradicionálisabb szófák közé tartoznak. Jellemzőjük, hogy viszonylag alacsonyan található az ülésük és mélytűzéssel készülnek, amely a káró-alakú mintázatot adja. A karfa és a kanapé hátoldala azonos magasságú, a karfa gyakran csavart. A klasszikus chesterfield kanapékat többnyire bőrrel kárpitozzák, de kaphatóak bársony variációk is.

 

Tuxedo

A tuxedok annyiban hasonlítanak a chesterfieldekre, hogy a karfájuk és a háttámlájuk azonos magasságban található. A kettő közötti különbség az, hogy a karfa a tuxedok esetében merőleges a padlóra. A mélytűzés ezeknél a kanapéknál is előfordul, de nem szükségszerű. Ez a design a múlt század húszas éveiben terjedt el, így a most most mindent elborító art deco hullám egyik jellemző bútordarabja lesz.

 

Mid-century modern

A múlt század közepének jellemző lakberendezési tárgyai – így a kanapék is – a trendszetterek körében hatalmas népszerűségnek örvendenek. Ide tartoznak az 1960-70-es évek döntött lábú szófái, amelyeknek ülőfelületük is többnyire alacsony. E fajták jellemzője, hogy kialakításuk nagyon egyszerű, sallangmentes. Annak ellenére, hogy kifejezetten alacsony bútorokról beszélünk, ezeknek az ülőgarnitúráknak mindig van lábuk.

 

Lawson

Ha megvan a legismertebb svéd lakberendezési áruház legismertebb kanapéja, akkor máris el tudjuk képzelni, hogy hogyan néz ki egy Lawson-kanapé. Ennek lényege, hogy a háttámlája mozdítható párnákból áll, illetve a háttámla magassága azonos az ülőfelület mélységével. Emellett karfájuk – amely lehet enyhén csavart is – valamivel alacsonyabb, mint a háttámla.

 

Sezlon (chaise-longue)

Ahogyan a neve is mutatja (hosszú-szék), a sezlon olyan kárpitozott szék, amely elég hosszú ülőfelülettel rendelkezik ahhoz, hogy a lábakat is megtartsa. A sezlonnak egy, vagy két karfája is lehet, de csak az azonos oldalon; a láb felőli oldalán nincsen karfa. Ami a formát illeti, nincsenek megkötések, a barokkostól egészen a hipermodernig gyártják ezt a típusú fekvőszéket.

 

Recamier

A recamier egy háttámla nélküli kanapé, azaz karfás pad. Az ilyen kanapék akkor jól jönnek jól egy szoba berendezésében, ha szeretnénk a kanapé mellé még egy ülőalkalmatosságot anélkül, hogy sok teret vesztenénk, hiszen a fotelek a háttámlájuk miatt jobban megtörik a teret, mint egy alacsony pad.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)