időjárás -3°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Szinteltolás és dobogók

Forrás: Lakáskultúra
2022.04.26. 15:12
borítókép

Szinteltolás nem csak a padló síkján jelenhet meg, a mennyezet le- és felléptetése szintén fontos látványelem.

Szinteltolás a plafonon

Szinteltolás nem csak a padló síkján jelenhet meg, a mennyezet le- és felléptetése szintén fontos látványelem. Amennyiben a nappaliban alacsonyabb, a vele egy térben lévő konyhában magasabb a mennyezet, az ugyanúgy tagolja a teret, mint a padló játéka. A fények jól átgondolt elhelyezésével, az alsó és felső síkok összehangolt megvilágításával fokozhatjuk a vizuális élményt– olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Ha a mennyezet ott lép szintet lefelé vagy felfelé, ahol a padló síkja, a drámai hatás biztosan nem marad el. Olykor összekapcsolódik a helyiség alsó és felső síkjainak változása.

Előfordul, hogy a hálószobában az ágy alatti épített dobogó burkolata – tartva a szélességet – felfut a falon, majd továbbhalad a mennyezeten, ahol újra „szintet lép”, a padló tükörképeként. A jellegzetes fektetett U alakot fényekkel és színekkel kiemelhetjük. Hasonló megoldás elképzelhető a fürdőszobában is. A megemelt épített zuhany burkolata teljes szélességben folytatva a falon felfut a mennyezetre, a padlóból kiemelkedő forma tükörképeként.

A mennyezeti szakaszra szerelhetünk esőztetőt és fejzuhanyt. A zuhany körüli síkok játékát fokozzák az extra fények, és ha a kiemelkedő rész más burkolatot kap, mint a helyiség többi része.

A dobogó szerkezete

A dobogót gyakran zártszelvényekből készítik, ilyenkor kiszámolják a teljes tömeget, hogy még véletlenül se repedjen meg egy emeleti lakás régi fafödémje a beépítés után.

A fémvázas dobogók nagyobb súlyt bírnak el, mint a fából készült változat, és légiesebbnek tűnnek a vékony elemek miatt.

A tartószerkezetre többnyire OSB-lapokat rögzítenek, majd a látszó felületeket beburkolják faanyagokkal, parkettával vagy padlószőnyeggel. A burkolásnál a keletkező pozitív éleket, lépcsőfokokat és sarkokat úgy zárják le, hogy egyrészt a burkolóanyag vágott vége ne látszódjon, másrészt az éles szélek ne okozhassanak sérüléseket.

Ha nem padlószőnyeggel borítjuk a felületet, tanácsos a burkolat alá lépészajcsökkentő fóliát rakni, hogy ne döngjön az építmény.

Méretek

Amennyiben a dobogó alá ágyat tervezünk, úgy számoljunk, hogy a görgők és az ágy szerkezete 15-20 cm, a matrac 10-20 cm helyet igényel, és ezenfelül szükséges még 20-25 cm hely az ágyneműnek, amely a matracon marad, amikor betoljuk.

Tehát a dobogó magassága 60-70 cm, ennek megfelelően három lépcsőfok tartozik hozzá.

Olyan görgők kerüljenek a kihúzható elemek alá, amelyek nem sértik fel a parkettát, még akkor sem, ha mindennap használjuk az ágyat, illetve a fiókokat.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)