időjárás 32°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

6 tipp a mosogatógép tisztításának hatékonyságáért

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.25. 15:16
borítókép

Miközben tisztít, maga is koszolódik. Kellemetlen szagú lesz és hatékonysága is csökken.

Miközben tisztít, maga is koszolódik: amennyiben egy mosogatógépet nem takarítanak rendszeresen, könnyen előfordulhat, hogy nem csak kellemetlen szagú lesz, de még tisztítóerejének hatékonysága is csökken. Fogadja meg a Tudatos Vásárlók Egyesületének 6 egyszerű tanácsát, hogy edényei tisztábbak legyenek, a gép pedig minél tovább maradjon működőképes – olvasható a javaslat a lakáskultúra.hu cikkében.

 

1. Szűrők tisztítása: hetente

A mosogatógép belső szűrőjének heti tisztításával megelőzhető, hogy az ételmaradékok beleragadjanak, onnan pedig visszakerüljenek a tiszta edényekre. A kivehető szűrőt egyszerűen tisztíthatjuk: folyóvíz alatt, puha kefével. A külső fém szűrőt elég egyszerűen forró vízzel leöblíteni.

 

2. Az ajtó tömítésének tisztítása: hetente

Az ajtónál ragadt ételmaradékok tönkretehetik a tömítést, ez pedig idővel szivárgást okozhat. Ha rendszeresen használjuk a mosogatógépet, ajánlott hetente vizes, mosogatószeres ruhával áttörölni az ajtó széleit és a tömítéséket – megelőzve ezzel az említett problémát.

 

3. Só és öblítő használata: havonta, illetve amikor jelez a gép

A mosogatógépekhez használt só megelőzi a vízkő kialakulását és lágyítja a vizet. Ez fontos, ugyanis a mosószerek csak a lágy vízben működnek hatékonyan. Az öblítők hatására az edények csíkmentesen száradnak. A legtöbb mosogatógép jelzi, ha feltöltésre szorul.


Ha nehézkes az utántöltés, próbáljunk meg beszerezni egy nagyobb tölcsért, mely megkönnyíti a hozzáférést és megelőzi a só szétszóródását. Némely mosogatógép sótartályát az ajtóba építik, ám ezek a modellek drágábbak.

 

4. Szórókarok tisztítása: félévente

Az eltömődött szórókarok csökkenthetik a tisztítás hatékonyságát. Távolítsuk el a szórókarok fúvókáiból a lerakódásokat, majd öblítsük át folyóvíz alatt.

 

5. Edények nélkül, magas hőmérsékletű program használata: félévente

Ez a módszer nem befolyásolja a mosogatógép működését, azonban az edények nélküli, magas hőmérsékletű programmal való tisztítás megelőzi a kellemetlen szagokat. A forró víz ugyanis segít eltávolítani a rossz szagok okozóit, az ételmaradványokat. Ez különösen fontos, ha eco programot is használunk, hiszen alacsonyabb hőmérséklet mellett gyakoribbak a beragadt ételmaradványok.

 

6. Mosogatógéptisztító-folyadék használata: a használat gyakoriságától függően, de legalább félévente

Az előző pontban leírt edények nélküli, magas hőmérsékletű program elindításakor tisztítófolyadékot is használhatunk. Ez lehet a gyártók által speciálisan kifejlesztett termék, de alkalmazhatók természetes módszerek is. Például ecet – amennyiben a használati utasítás ezt lehetővé teszi (egyes modellek ugyanis nem bírják az ecetet).

 

Mindenképpen kerüljük a klórtartalmú vagy maró tisztítószerek használatát, ezek ugyanis károsíthatják a tömítéseket és az alkatrészeket, így a gép meghibásodását okozhatják.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)