időjárás 14°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Bombabiztos tippek a lakberendezőtől a tökéletes függönyözésért

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.10. 15:44
borítókép

A beköltözés, felújítás folyamatának rendszerint utolsó lépése a függönyözés.

Ennek több oka lehet: vagy mert nem jön szembe az igazi, vagy mert elfogy a rászánt keret, de még az is könnyen előfordulhat, hogy teljes tanácstalanságunkban, azt sem tudjuk, hogyan is fogjunk hozzá. Most ebben a nehéz kérdésben segít négy szuper tippel Brebán Zsófi, az Alamood lakberendezője.

A függönyözés első lépése végiggondolni, milyen végeredményt szeretnénk elérni: milyen stílushoz húz a szívünk, mit is szeretnénk pontosan elérni az otthonunkban, ehhez milyen színek, textúrák és minták szükségesek - írja a Lakáskultúra magazin.

Nem feledkezhetünk meg a nyílászárókról: vegyük sorra, milyen típusú ablakok találhatóak az otthonunkban és pontosan mi található azok alatt. Hiszen a cél mindig az, hogy minél hosszabb függönyt tegyünk fel, akkor is, ha éppen egy fűtőtest helyezkedik el az ablak alatt. A legszebb látványt akkor érjük el, ha a megvarrt függönyünk alja épphogy megérinti a padlót vagy egy picit rogyaszt. Jelmondat: inkább legyen hosszabb, mint rövidebb.

Fal mentén

Modern stílusú otthonokban indokolt a teljes fal mentén történő függönyözés. Az óriási üvegfelületeknek, a nagy, egybenyitott helyiségeknek szükségük van a stílushoz passzoló, melengető drapériákra. Nyugodtan végigvihetjük a karnist a falnak nem üvegezett részén is, hiszen nem az ablakot, hanem a falat szeretnénk leginkább dekor függönnyel díszíteni. Egyrészt, hogy minél több fény juthasson be, másrészt a legjobb, amit egy fallal tehetünk, hogy textilt teszünk rá.

A fűtőtest problematika

Akkor is érdemes az anyag hosszát a padlóig engedni, ha az ablakunk alatt fűtőtest van. A felesleges anyagot kössük oldalra! A párkánynál elvágott textil befejezetlen hatást kelt, optikailag csökkenti a helyiség magasságát és kevéssé lesz nagyvonalú és átgondolt a tér összképe.

További függönyözési tippeket az eredeti, teljes cikkben, IDE kattintva találhatnak.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Flickr)