időjárás 14°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Hatékony fegyver a tűző napsugarak ellen: kültéri árnyékolók

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.14. 08:48
borítókép

A forró nyári napokon egyaránt szükség van kinti és benti árnyékolásra.

Redőnyök

Napjainkban a legkeresettebb kültéri árnyékoló a műanyag redőny, amely jó minőségű extrudált PVC-ből készül, az ára kedvező, könnyű beszerelni, kezelni, és a gyártók általában 5-6 év garanciát vállalnak a termékeikre – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Létezik rejtett, vakolható, illetve látszó tokos redőny, mindkét változat bármilyen befelé nyíló nyílászáró elé felszerelhető. Viszont azzal számolni kell, hogy az utólag szerelt tok egy kicsit belóg a keret és az üveg elé. Egy magasabb ablaknál a felcsévélt redőny kötegének átmérője kb. 14 cm. Esztétikusabb, ha láthatatlan a tok, vagyis tanácsos a nyílászáró beépítése előtt számolni a redőnnyel.

Mind a vakolt, mind a külső tokos redőnyök esetében széles a kínálat, igényeink szerint választhatunk különböző színű műanyagból vagy alumíniumból, illetve fából gyártott terméket. Utóbbi már a múlt század fordulóján feltűnt az épületeken, de sokan ma is előnyben részesítik a klasszikus, nemes anyagot.

A fa előnyei és hátrányai

A faredőny remek hőszigetelő, bár hangszigetelés szempontjából a másik két anyag hatékonyabb. Palástja magas minőségű szárított, csomómentes falécekből készül. A léceket fakonzerváló alapozóval kezelik, amely véd a penész, a rovarok és a gombák ellen, majd választott színre pácolják, festik, így ellenáll az UV-sugárzásnak is. Hátránya, hogy rendszeresen gondolni kell a felületkezelésre. Az alumíniumredőny hengerelt lamelláit lekenik UV-védelmet nyújtó lakkal, a lécek belsejében pedig hőszigetelő habtömítés található. A műanyaghoz hasonlóan nem igényel folyamatos karbantartást, és a tisztítása is egyszerű.

Kültéri árnyékoló manuálisan vagy automatizálva?

Alapanyagtól függően a redőny manuálisan, gurtnival, illetve motorosan mozgatható, vezérelhető kapcsoló vagy távirányító segítségével, sőt automatizálható.

Zsalugáterek

Reneszánszukat élik a kétfelé nyitható, az ablakkeretre kívülről záródó lamellás árnyékolók. Klasszikus, elegáns megjelenésüknek, természetes anyaguknak köszönhetik népszerűségüket, ám hátrányt jelent, hogy idővel elengedhetetlen a felületkezelés. Nemcsak nyíló, hanem toló, illetve motoros kivitelben is gyártják.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)