időjárás 24°C Orbán 2022. május 25.
logo

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk + videó

Lakberendező segít a megfelelő hidegburkolat kiválasztásban

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.11. 16:36
borítókép

A lakásban fontos szerepet játszanak a padlóburkolatok, hiszen nagy felületet borítanak be, éppen ezért meghatározzák a belső terek színvilágát és stílusát. Bacsó Bori lakberendező most a hidegburkolatok világába kalauzolja a Lakáskultúra olvasóit.

A főbb szempontok hidegburkolat választás előtt

Vizsgáljuk meg, hogy otthonunkban milyen külső behatások érik majd a padlót, és a körülményeket, valamint a szokásainkat figyelembe véve döntsünk a hidegburkolat mellett. Ha válaszolunk az alábbi kérdésekre, könnyebben megtaláljuk a számunkra ideális megoldást.

Tervezzük-e padlófűtés kiépítését?

Mind a vízkeringetésű, mind az elektromos padlófűtésre kerülhet hidegburkolat, azonban számoljunk azzal, hogy egy 2-3 cm-es réteg csökkenti a padlófűtés hatékonyságát.

Mekkora súlyt bír el a födém? Éri-e a felületet víz és pára? Vizes helyiségekbe ajánlott csúszásmentes burkolatot rakni, különösen, ha gyerekek is vannak a családban.

Papucsban járunk majd a padlón vagy utcai cipőben? A mindennapos igénybevétel alapján határozzunk például a kopásállóságról.

Mekkora felületet szeretnénk leburkolni?

Kisebb alapterületű helyiségbe világos színű, kis méretű elemekből összeálló burkolatot keressünk, hiszen ez optikailag növeli a teret, javítja a térérzetet.

Kerámia

A legismertebb hidegburkolat-típus a vörös vagy fehér agyagból gyártott kerámialap. A felületüket borító máz kaolint, üveget, homokot, színező- és adalékanyagokat tartalmaz. Forma, méret és szín tekintetében egyaránt széles a kínálat, azaz könnyedén találhatunk megfelelőt, bármilyen stílusú legyen az otthonunk.

Greslap

A kőporcelán vagy greslapok natúr, anyagában színezett és mázas kivitelben készülnek. A gyártáshoz kőszemcsét, epoxigyantát, agyagot és földpátot használnak, az elegyet nagy nyomáson préselik formára. Rendkívül magas hőmérsékleten égetik ki, és alig vesz fel vizet, így kültéri használatra is megfelelő. A máz nélküli változatot polírozott, selyemfényű, matt vagy strukturált felülettel rendelhetjük, ezeket általában a gyárban impregnálják. A mázas greslapok alapanyaga ugyanaz, mint a máz nélkülieké. A máz viszont keményebb, mint a kerámialapok esetében: PEI IV-V vagy még keményebb felületet biztosít. Némelyik termék a megtévesztésig hasonlít a természetes kőre, fára, textilre vagy betonra, de a figurális és geometrikus minták is kedveltek.

Kőagyag és keramit

A kőagyag (mettlachi) és keramitlapok gyártása során az összekevert alapanyagokat szárazon sajtolják formára, majd kiégetik. A végeredmény egy erős fagyálló burkolat, ellenáll a vegyszereknek, nem árt neki a fokozott igénybevétel sem. A felülete mutatós, többnyire strukturált és színezett.

Terrazzo

Napjainkban ismét rendkívül divatos a terrazzo, amely tulajdonképpen öntött és csiszolt műkő. Neve a terasz jelentésű olasz terrazzo szóból származik, nem véletlenül, Itáliában ugyanis már évszázadokkal ezelőtt széles körben használták az erkélyek és a teraszok díszítésére. A burkolattípus egyébként még régebbi, már a 9–10. században előszeretettel alkalmazták a templomokban.

Karakterét a márvány, kvarc vagy gránit zúzalékának szemcséi határozzák meg, bár újabban gyakran újrahasznosított üvegből, színes ásványokból, gyöngyházból készült szemcsék kerülnek a cement vagy műgyanta kötőanyagba.

Az eredeti teljes cikk, további képekkel IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Lakáskultúra/Bauhaus