időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

Megújult lakás pillanatok alatt, fillérekből? Lehetséges!

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.20. 11:22
borítókép

Ha szeretné kicsit felfrissíteni vagy modernizálni a lakást, nem kell százezreket költeni. Segítünk!

A felújítás hatalmas felhajtással és még hatalmasabb költségekkel jár. Ha viszont csak szeretné kicsit felfrissíteni vagy modernizálni a lakást, bőven elég, ha egy-két villámgyorsan eszközölhető változtatást végez el. A legnagyobb hatás persze a kanapé és egyéb nagy bútorok cseréjével érhető el, de ez fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve csak akkor indokolt, ha valóban eljárt az idő a bútordarab felett. Ahhoz, hogy frissebbek és újszerűnek hasson egy-egy szoba, elég a következő elemeket kicserélni – olvasható a lakáskultúra.hu cikkében.

 

Bútorgombok

A bútorfogantyúk lecserélése az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor a leghatásosabb módja annak, hogy megújult lakás érzetét keltsék. A strandardok szerint gyártott, mindenhol felismerhető desigt egyedivé varázsolhatjuk. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint egy csavarhúzóra és új fogantyúkra. 

 

Villanykapcsolók

Nem mindegy, hogy a konnektorok és kapcsolók a fal rémei, vagy éppen a díszei. Az elsárgult, műanyag kapcsolóknál kevés szomorúbb dolog létezik a lakberendezésben. Sokan falfestékkel frissítik fel a régi kapcsolót, ám ez nem a legjobb megoldás, hiszen a falra való festék másképpen mutat a műanyagon, így a különféle textúrák miatt nem olvad igazán a falba a kapcsoló. A legegyszerűbb tehát ezeket újra cserélni.

 

Díszpárnák és függönyök

A textilek cseréje az egyik legkézenfekvőbb megoldás a lakás megújítására, hiszen a függönyök és díszpárnák annyi helyet foglalnak el a térből, hogy annak már jelentős hatása van az összképre. Ha például fehér függönyt cserélünk zöldre, vagy rózsaszínre, az egész helyiség hangulata megváltozik. Ugyanez igaz a díszpárnákra is: amennyiben eddig egyszínűek és egyformák voltak, szerezzünk be néhány csíkos, rojtos, vagy mintás darabot egymással harmonizáló színekben és máris megújítottuk a kanapét.

 

Fóliázás

Bár némi kézügyességet kíván, de gyakorlatilag bármilyen bútort, falfelületet, ajtót, és az ablakokat is fóliázhatjuk; mindenre kapható megfelelő termék. Ha valamit kifejezetten ununk a lakásban, mint például a konyhabútort, akkor a fóliázás gyors megoldás lehet. További előnye, hogy ezek a fóliák könnyen eltávolíthatóak, így ha meggondolná magát valaki, egy alapos tisztítás után visszakapható az eredeti darab.

 

Lámpák

Ha elavultnak, csúnyáknak, vagy csak semmilyennek látja a lámpáit, tegyen ellene! Tény, hogy a lámpának elsődleges a funkciója, a világítás, de az esztétikai szempontokat sem érdemes elhanyagolni. Egy sima tejüveg búra például megfelel a folyosón, de a nappaliban érdemes lecserélni valami egyedi és látványos darabra. Egy ilyen változtatás hihetetlen mértékben képes alakítani egy-egy szoba hangulatán és összképén: a megújult lakás hatását kelti. Ugyanez igaz az állólámpákra, melyekre egyfajta szoborként kell tekinteni. Ha nem fektetnénk be nagyobb összeget, elég, ha csak a lámpabúrát cseréljük le.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)