időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Műtárgy: üdítő színfoltok a lakásban

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.10. 12:29
borítókép

Végre megérkezett a jó idő, így nem árt, ha szemünket és elménket az otthonunkban is üdítő színfoltok frissítik.

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: sorozatunkban kortárs műtárgyakat mutatunk be és szemléltetjük, hogyan mutatnak jól a mindennapokban. Ezúttal azt mutatjuk meg, mennyire meg tudja változtatni a szoba hangulatát egy élénkséget sugárzó műalkotás – olvasható a lakáskultúra.hu cikkében.

 

Végre megérkezett a jó idő, így nem árt, ha a fakó, szürke hétköznapok által leterhelt szemünket és elménket az otthonunkban is üdítő színfoltok, energizáló és harmonikus színkavalkád frissíti fel. A természetben fellelhető zöldek nyugalmat árasztanak, a friss virágokkal pedig könnyed vidámságot csempészhetünk lakásunkba. Elég lehet egy-egy új növény az ablakban, a dohányzóasztalon, ami szemet gyönyörködtető látványával újjá varázsolja a szobát.

 

Pezsgő ecsetvonások, üde színfoltok

Ám nemcsak növényekkel kölcsönözhetünk pezsgést otthonunkba: az üde, nyüzsgő, élénkséget sugárzó, tarka műalkotások ugyanannyira élénkítő hatásúak. Szentgróti Dávid számára az absztrakt festészet egy olyan platform, ahol a sajátos tulajdonságokkal rendelkező alapanyagok kombinálásával könnyed és izgalmas kompozíciókban ízesülhetnek egymással a különféle képi minőségek.

 

A művész az úgynevezett „Rétegek (Layers)” technikáját alkalmazza festészetében. Ennek lényege leginkább a digitális képalkotás által megváltoztatott percepcióra adott festői válaszként értelmezhető. Egyik kulcsfogalma a rétegekből építkező képalkotás (képépítés). E stílus leginkább a Photoshop képszerkesztő program elterjedésével vált általánosan használt elvvé a digitális képszerkesztői gyakorlatban, majd később a köznyelvben is. A jelenség leginkább a poszt-digitális művészet fogalmával írható le, melynek lényege, hogy a festészet saját eszközeivel reflektál a látás és a láttatás digitális hatások következtében változó folyamataira, miközben maga is átalakul.

 

A teljes cikket a Lakáskultúra oldalán érheti el.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)