időjárás 32°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Tetőtéri garzon, szívvel-lélekkel dekorálva

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.19. 13:10
borítókép

a a tárgyak mesélni tudnának, igazán hosszú történet szólna erről a tetőtéri garzonról, hiszen lakberendező tulajdonosa tervezte és dekorálta.

A fiatal tulajdonos eredetileg kiadásra szánta a kis lakást, így kezdett bele a felújításba, de aztán végül a tetőtéri garzon falai közé ő maga költözött be. Dobrosi Eszter az Óbudai Egyetem ipari termék- és formatervező mérnök szakán, textil-enteriőr szakirányon végezte felsőfokú tanulmányait, de Magyarországon kívül Finnországban is járt egyetemre – olvasható a Lakáskultúra cikkében. Jyväskyläben mindent áthat Alvar Aalto szelleme, ami nagy hatással volt rám. Az északi országokra jellemző tiszta formavilág, a természet szeretete, a fehér dominanciája és a funkcionalizmus beépült a gondolkodásmódomba – meséli Eszter.

Tetőtéri garzon, panorámával

Ez a 33 m2-es tetőtéri garzon az I. kerületben, egy Várkertre néző, régi ház tetőterében található. A rossz állapotú ingatlant teljesen felújították: a régi kazán helyett most a modern klíma fújja a meleget – nyáron pedig a hideget –, az új aljzatbetonra fehér műgyantát öntöttek, áthúzták a vezetékeket, kicserélték a csöveket. A lakás kis alapterülete ellenére határozottan szellősnek tűnik, mivel a gerendák fölött és a nyeregtető alatt elfért egy alvógaléria, ahová létra vezet fel. A gerendákat eredetileg gipszkarton álmennyezet rejtette, de a bontás során kiderült, hogy kimondottan jó állapotban vannak, ezért a tulajdonos nem burkoltatta vissza őket.

A falak, a padló, a beépített bútorok és a vakolatlan téglafal színe fehér, így az egyébként is világos tér szinte ragyog, a ténylegesnél tágasabbnak érezzük, és persze jól érvényesülnek benne a színes bútorok, textilek és kiegészítők. A konyha a lakás hosszanti fala mentén helyezkedik el. A mosogató a kémény elé került, és ez meghatározta a bútor többi részének egyméteres mélységét. A pulton kényelmesen elférnek a kisgépek, dísztárgyak, és marad elég munkafelület a főzés előkészítő munkálataihoz is.

A beltéri ajtó mögött kialakított 3 m2-es fürdőben található az épített zuhany, a mosdó és a WC. A régi, intarziás bükkfa komód Eszternek köszönheti újjászületését: most a falra szerelve mosdószekrényként funkcionál. Az ovális tükörhöz pedig személyes emlékek kötődnek, ezért kiemelt helyet kapott a fürdőszobában.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)