időjárás 25°C Orbán 2022. május 25.
logo

Városi kertészkedés: dús növényzet a betondzsungel közepén

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.12. 18:40
borítókép

A városi kertészet megoldást kínál az ember és a természet fokozódó elkülönülésére.

Végre itt a nyár: meleg az idő és virágba borul a természet. Ezt azok sem hagyhatják ki, akik a városban élnek. Fedezze fel a városi kertészkedés lehetőségeit – olvasható a javaslat a lakáskultúra.hu cikkében!

 

Feltűnt, hogy mennyi zöld erkély látható a város közepén? Pontosan erről szól az egyre népszerűbbé váló trend, a városi kertészkedés. Célja, hogy dús növényzet közt élhessünk akkor is, ha történetesen egy nagyvárosban élünk. Éljünk az erkély vagy terasz nyújtotta lehetőségekkel!


Városi kertészkedés: vissza a természetbe

A digitalizálás és a modernizáció természetes, de sose feledkezzünk meg a növényekről. A városi kertészet megoldást kínál az ember és a természet fokozódó elkülönülésére. Az erkély rendezgetése, a kertészkedés akár életmóddá is válhat: tegyük mindezt a lehető legzöldebben! Ültessünk egy-két kisebb fát, termesszünk gyümölcsöt és zöldséget, és persze plántáljunk virágokat is!

 

A virágcserépnél kezdődik minden

A városi kertészkedés sokszor egy metélőhagyma ültetésével kezdődik, és egy messziről is feltűnő, növényekkel teleültetett erkély lesz a vége. Azonban nem mindegy, mibe ülteted a növényeket. A függő kaspók a bohém stílus szerelmeseit nyűgözik le, a feledékenyek pedig szívesen választanak önöntözős virágcserepeket.

 

Bohém stílus

A bohém stílusnál a homok, a vajszín és a terrakotta természetes árnyalatai játszanak kulcsszerepet. Még bohóbb lesz az összhatás, ha pamut- és vászonpárnákkal, makraméval és különféle bojtokkal dobjuk fel. A bambusz és a tengeri fű kiegészítő is nyerő, a pontot az i-re pedig olyan részletekkel tehetjük fel, mint a lámpák, a tálcák és a színes terítékek.

 

Csupa zöld kiegészítők

Ha nem szeretnénk sokat kertészkedni, akkor teremtsünk egyedi hangulatot az erkélyen stílusos párnákkal, paplanokkal és dekorációkkal. A trópusi levelek motívumai a dzsungel hangulatát idézik meg.

 

Kellemes vidéki nyár

Könnyed, rusztikus, vidékies stílus? Patinás kerámia és ón kiegészítők segítségével egyszerűen megteremthetjük ezt a világot. Este mindezt megkoronázhatjuk klasszikus lámpásokkal és gyertyákkal is. Ne felejtsük el a textíliákat sem! A hangulatot finom virágmintás és kockás, csíkos pamut anyagokkal tehetjük tökéletessé.

 

Örökérvényű minimalizmus

Az egyszerűség a teraszon és a kertben is jól mutat. A letisztult, de nem túl hűvös összhatás érdekében koncentráljunk a kiváló anyagminőségre! Mindezt feldobhatjuk néhány érdekes textúrával vagy absztrakt mintával. A kiegészítőket is hangoljuk monokrómra – ugyanolyan színű, különböző árnyalatú tárgyakat válasszunk! A semleges árnyalatok, például a szürke, a krém vagy a bézs remekül működnek, de a halványzöld is érdekes választás.

 

Borítókép: Futó muskátlival díszített társasházi erkélyek egy belvárosban – a kép illusztráció. (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)