időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Vásárolj, mint egy profi: erre figyelj, ha ingatlant vennél

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.15. 09:04
borítókép

Kutatások bizonyítják, hogy érzelmi alapon vásárolunk, emiatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni fontos döntési szempontokról.

Meddig ér a takaró?

A lakásvásárlás első és legfontosabb lépése: felmérni, meddig ér a takaró, vagyis, milyen anyagi lehetőségekkel vágunk bele az üzletbe – olvasható a Lakáskultúra cikkében. Itt mérlegeljük a saját, rendelkezésünkre álló pénzt, a hitellehetőségeket, az igénybe vehető támogatásokat és így tovább. Ne feledkezzünk meg az ingatlan adásvétel járulékos költségeiről sem (ügyvéd, illeték és egyéb kiadások)! Ha a saját tőkénk a jelenlegi lakásunk eladásából származik, akkor még körültekintőbben nézzünk körbe a piacon, hogy mennyiért értékesíthető, mielőtt álomösszegeket költenénk el már jó előre. Tanácsos home staging szakértő, vagy ingatlanos véleményét kikérni az ügyben!

Mire vágyunk?

Ha már tudjuk, hogy mennyi pénzünk van, fogalmazzuk meg a leendő ingatlanunkkal kapcsolatos elvárásainkat, szükségleteinket. Hányan költözünk, milyen funkcióknak kell megfeleljen? Például: hány hálóra van szükségünk, akarunk-e külön konyhát vagy jobban szeretjük az amerikai konyhás megoldást? Milyen környéken keressük az otthonunkat, ott milyen infrastruktúrának kell lennie? Mennyire számít, hogy közel legyen a munkahelyünk, az óvoda, iskola, orvosi rendelő, illetve különböző bevásárlási lehetőségek? Ezek alapján kezdjünk el keresni a hirdetési portálokon, közösségi média oldalakon, ismerősi körben. Minél több hirdetést nézünk végig, annál átfogóbb képünk lesz a kínálatról.

A hirdetés, és ami mögötte van

Minél részletesebb egy hirdetés szövege, minél több fotót közöl a hirdető, annál több dolgot már jó előre megtudhatunk, így kevésbé valószínű, hogy meglepetés ér a helyszínen. Éppen ezért, ahol csak minimális információt osztanak meg, ott annál több kérdést tegyünk fel, még mielőtt időpontot egyeztetnénk. Olvassunk a sorok között: így sok olyan információhoz juthatunk, amellyel még inkább megszűrhetjük, hogy melyik az az ingatlan, amit valóban meg szeretnénk nézni. Például, ha egy harmadik emeleti lakás hirdetésénél nem esik szó liftről, szinte biztos, hogy a házban nincs lift. Ha ez nekünk fontos szempont, mindenképpen tisztázzuk még megtekintés előtt. Árulkodó a „kis fantáziával csodás otthonná alakítható” megfogalmazás is, ami virágnyelven annyit tesz: nagy valószínűség szerint egy teljesen felújítandó lakással állunk szemben. Ha panorámásnak hirdetnek egy lakást, de a fotók között nem találunk ilyet, gyanakodjunk, hogy a panoráma valószínűleg csak a kisszoba ablakán kihajolva, éppen, hogy csak látszik a szomszéd ház fala mellett.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)