időjárás 22°C Orbán 2022. május 25.
logo

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk + videó

Virágeső: így lesznek gyönyörűek a csüngő növényeink

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.11. 11:59
borítókép

Felfüggesztett kaspóban és bélelt kosárban jól mutatnak a lecsüngő hajtásaikkal vagy színes virágaikkal díszítő növények.

Helyválasztás

Láncon, huzalon, esetleg kötélen függőtartókat biztonságosan rögzített, teherbíró kampókra, továbbá erős faágakra is felakaszthatunk – olvasható a Mindmegette cikkében.

A csüngő növények számára huzatmentes, esőtől védett helyet keressünk, például előtető vagy pergola alatt, ahol a szél nem tudja megtépázni virágainkat, sem heves zivatar nem tehet kárt bennük. Asztal és ülőhely fölé kizárólag nem szemetelő növényekkel beültetett, vízzáró aljú kaspót akasszunk.

Csüngő növények ültetése

A kertészeti áruházakban beszerezhető, mohával vagy kókuszrosttal kibélelt, optimálisan 20-30 cm átmérőjű drótkosarak tökéletesek a csüngő növények ültetésére. Aljára a földdel való feltöltés előtt célszerű fóliát teríteni, majd a pangó víz felgyűlése ellen ujjnyi vastagon kőzúzalékot, kavicsot, agyaggranulátumot szórni. A csüngő hajtásaikkal díszítő fajok töveit enyhén kifelé döntve ültessük be, hogy szebben leomolhassanak. Túl sűrű ültetés esetén a csüngő növények kellő tápoldatozás mellett is hamar legyengülnek. A sok vizet párologtató dús lombú fajoknál különösen fontos, hogy körben a peremnél hagyjunk 2 cm-es sávot víztérnek, máskülönben a gyakori locsolástól kimosódhat a talaj.

Praktikák

Jó minőségű, friss virágföldbe ültessünk! Így a tápoldatozást elég az ültetés után 4-5 héttel elkezdeni. A szél szárító hatása ellen keverjünk az ültetőközegbe az elraktározott öntözővizet egyenletesen leadó hidrogélgyöngyöt vagy nedvességmegtartó kókuszrostot, perlitet. Hasonló igényű és növekedési erélyű növényeket társítsunk, továbbá törekedjünk a levelek, virágok színének harmóniájára. Egy hosszú csőrű locsolókanna megkönnyíti az öntözést. Méretes ámpolna közepére érdemes vízzel töltött agyagedényt vagy PET palackból készített önöntözőt tenni, hogy nyirkosan tartsák a földet.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)