időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Balaton, ameddig a szem ellát: egy csodás tihanyi otthon története

Forrás: Lakáskultúra
2022.06.28. 12:59
borítókép

Ez a különleges hangulatú ház Magyarország egyik legszebb helyén.

Szokatlan építészeti megoldásaival igazi gyöngyszem ez a tihanyi ház a 70-es években épült balatoni nyaralók között. Hat esztendővel ezelőtt szerettek bele a tulajdonosai, majd egy kis idő elteltével a saját igényeik szerint felújították – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Miután megvettük a házat, vártunk pár évet, mert úgy gondoltuk, ennyi idő alatt biztosan kiderül, mihez kell hozzányúlni, milyen átalakítási munkák szükségesek, hogy tökéletes legyen számunkra – meséli Kriszta, aki férjével együtt kisgyermekkora óta erősen kötődik a Balatonhoz.

Karakteres épület a hegyoldalban

Igazi kuriózum a szürkésbarna tihanyi mészkővel borított homlokzat. A munkálatok során lemondtak a külső szigetelésről, mivel nem akarták, hogy az épület elveszítse jellegzetes arculatát. A kő a belső térben is megjelent, ám ott végül lebontották nehezen tisztítható, porózus felülete miatt. A tulajdonosoknak Bárdos Zsuzsa segített felújításban és a berendezésben, a lakberendezőt közös baráti körük révén régóta ismerték.

Azonnal rabul ejtett engem is ez a karakteres épületet, imádom a lekerekített sarkú, négyzetes alaprajzát, a kőburkolatát, a falon futó borostyánt – mondja a szakember.

Egy keramikus-iparművész házaspár építtette, kézjegyüket őrzi a homlokzat balatoni hullámokat idéző tégladekorációja és néhány itt maradt kaspó – meséli Kriszta, aki egy kortárs képzőművészeti galéria tulajdonosaként maga is műértő.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)