időjárás 29°C Pál 2022. június 30.
logo

Lepkék, méhek, madarak és sünök otthona: így tehetjük állatbaráttá a kertünket!

Forrás: Lakáskultúra
2022.06.20. 11:50
borítókép

A biodiverzitás megőrzése érdekében már a saját kertünkben is sokat tehet. Segítünk, hogyan kezdjen hozzá.

A biodiverzitás megőrzése érdekében már a saját kertünkben is sokat tehetünk: például azzal, ha hívogató környezetté varázsoljuk a beporzó rovarok, madarak és sünök számára is. Mindehhez elég néhány egyszerű tanácsot megfogadnunk. A végeredmény pedig? Nem csak a környezetünkért teszünk sokat, de a megfigyelés örömével is gazdagodhatunk – írja a lakáskultúra.hu.

 

De miért is érdemes hívogató otthonná alakítani a kertünket? Például azért, mert így a hozzánk látogató lepkék, méhek és más rovarok elvégzik a beporzást, míg a madarak és a sünök a kártevőirtásban lesznek segítségünkre. Lássuk, mit kell tennünk az állatbarát kert kialakításához!

 

Állatbarát kert: ültessünk méh és pillangócsalogató növényeket!

A méhbarát kert kialakításához célszerű a fűszernövények, valamint a hagymás és évelő virágok közül válogatnunk. Az orvosi zsálya, a levendula, a rozmaring, a kerti kakukkfű, a díszhagyma, a krókusz az évelő őszirózsa, a japán szellőrózsa, a sudárzsálya mind megfelelnek e célnak.

A fent sorolt virágokat a lepkék is nagyon szeretik, de emellett kedvelik a nyáriorgonát, a sétányrózsát, a bugás lángvirágot, a rézvirágot, a bíbor kasvirágot is. Amennyiben lehetséges, az állatbarát kert kialakításakor válasszunk szárazságtűrő növényeket, olyanokat, amelyek kevésbé fogékonyak a betegségekre és a kártevőkre. Vagyis: olyanokat, amelyek nem igényelnek vegyszeres növényvédelmet és rendszeres gondozást, mégis kertünk ékei lehetnek.

 

Készítsünk rovarhotelt!

A méhecske hotel, vagy darázsgarázs néven is ismert eszköz, már kora tavasztól segítheti a szelíd beporzók szaporodását. Ezért érdemes már télen átgondolni, hova helyezhetjük el ezeket az aprócska építményeket és február végéig kihelyezni őket. Akár meg is vásárolhatjuk, de magunk is elkészíthetjük ezeket, sőt a folyamatba a gyerekeket is bevonhatjuk: a rovarhotel elkészíthető óvodai foglalkozás, iskolai óra, szakkör keretében is. Ezután már nincs más dolgunk, mint várni a lakókat: a kihelyezett méhecske hotelek márciustól május végéig, június közepéig a legforgalmasabbak.

 

Az állatbarát kert része a madárodú is. Ennek telepítésére az ősz a legmegfelelőbb időszak. Így a madarak a kihelyezett odúkat a telelési időszakban éjszakázásra is tudják használni. Nem kell aggódni, ha ősszel ez elmaradt, ugyanis egyes énekesmadarak akár évente háromszor is költhetnek, tehát nyáron sem késő kihelyezni a madárodúkat.

 

Amikor elhelyezzük az odút, törekedjünk rá, hogy ne takarják a bejáratát ágak, illetve két odú kihelyezésekor azok röpnyílása ne nézzen szembe egymással, mivel a kirepülő madarak keresztezhetik egymás útját. Fontos az is, hogy az odú árnyékos, félárnyékos helyre kerüljön, és ne tűzzön rá a nap.

 

Helyezzünk ki madárodúkat!

A különböző kertbe látogató madárfajok más-más odútípust részesítenek előnyben, ezzel kapcsolatban például a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján tájékozódhatunk.

Szintén hasznos, ha olyan növényfajokat, sűrű ágrendszerű cserjéket, illetve sövényeket telepítünk, amelyek fészkelő és búvóhelyet jelentenek a madarak számára. A borbolya fajok, a csíkos kecskerágó, a fagyal, a mogyoró, az orgona, a borostyán, a kányabangita, a tiszafa egyaránt jó választást jelentenek.

 

Ne feledkezzünk el a madarak itatásáról sem!

A madáritatás, a lakosság körében rendkívül népszerű madáretetésnél is egyszerűbben elkezdhető, nagyon hasznos természetvédelmi tevékenység, mely lényegében semmibe sem kerül. Az itatást érdemes egész évben végezni, ide tartozik a téli madáretetési időszak is, de nyáron, meleg és száraz időszakokban, különösen hálásak lesznek a madarak a figyelmességünkért.

Az itató lehet egy kerámia vagy műanyag cserépalátét is, tökéletesen megfelelnek a szobanövények átültetése után feleslegessé vált növénytartók alátétjei is. A legfontosabb, hogy olyan helyre tegyük az itatót, ahol nem tűzi folyamatosan a nap, valamint a madarak beláthatják a környező területet és megszárítkozhatnak a közeli bokrokon, vizesen ugyanis nehezen repülnek.

Az itatón gyakran megfigyelhetjük a fürdőző kék cinegéket, széncinegéket, vörösbegyeket, de nagyobb madarakat is, például fekete rigókat, gerléket, szajkókat és szarkákat. Gyerekekkel is nagyon jó szórakozás, a kertbe látogató szárnyasok megfigyelése, így az itató edukációs célokat is szolgálhat.

 

Gondoljunk a sünökre is!

Talán nem is gondolnánk, de a sünök kifejezetten hasznos lakói a kertnek: éjszakai vadászataik során rengeteg kártevőt pusztítanak el. Sünbaráttá úgy tehetjük a kertünket, ha mellőzzük a vegyszerhasználatot, valamint biztosítsunk búvóhelyet a tüskéshátúak számára. A búvóhely lehet egy mezei virágokból, magas évelőkből álló kis folt, őshonos cserjékből álló cserjecsoport, de akár egy kupac levél, esetleg rőzse is. A sövények szintén kedvelt búvóhelynek számítanak és a közlekedést is lehetővé teszik a sünök számára.

A sünök a madarakhoz hasonlóan hálásak a kihelyezett vízért. Nagyon fontos, hogy csak vízzel itassuk őket, tejjel semmiképp se! Fűnyíráskor figyeljünk a magasabb fűben, hátha közötte rejtőzik egy állat, a rőzserakásokat pedig ne bolygassuk – erre különösen ősszel figyeljünk.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)