időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Trópusi kert otthon: egyszerűbb kialakítani, mint gondolnánk

Forrás: Lakáskultúra
2022.06.30. 08:54
borítókép

Néhány egzótával, vizes elemekkel és egyéb kiegészítőkkel nem csak a kertbe, de akár a teraszra is trópusi hangulatot varázsolhatunk.

Buja zöldek

A trópusi hangulat eléréséhez színgazdag árnyékliliomokkal és változatos kerti páfrányokkal hatásosan társíthatunk nagy levelű délszaki növényeket – olvasható a Lakáskultúra cikkében. A magasabbak megszűrik az erős napfényt, és a térelválasztásban is segítenek. Konténerben tartható, illetve szabadföldben többé-kevésbé fagytűrő például a páfrányfa (Dicksonia antarctica), a kínai legyezőpálma (Livistona chinensis), a bókoló szökőkútbambusz (Fargesia nitida) és a télálló banán (Musa basjoo).

Hatásfokozó virágok

A trópusokról származó fajok mellett egzotikus kinézetű mérsékelt égöviek is alkalmasak az esőerdők hangulatának megidézésére. A fent ajánlott feltűnő lombozatú zöldekhez hasonlóan hazai kertészetekben is beszerezhetők élénk színű, különleges alakú virágokkal gyönyörködtető növények, például az ázsiai liliom (Lilium asiatic), rózsanád (Canna indica, C. tropicana), papagájvirág (Strelitzia nicolai), kerti sáfrányfű (Crocosmia x crocosmiiflora), selyemmályva (Abutilon sp.), kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis), továbbá kosárban felakasztható fukszia (Fuchsia spp.), begónia (Begonia spp.) és Cymbidium, Dendrobium, Odontoglossum orchidea.

Trópusi hangulat stílusos kellékekkel

A trópusi környezetből nem hiányozhat a vizes elem! Teraszon is elhelyezhetünk egy csobogót vagy vízijátékot. A kerti fürdő- és díszmedencék partjára faburkolat kerüljön. Rendkívüli tartóssága, színvariációi és szép erezete miatt kiemelt figyelmet érdemel a trópusi keményfák királyának titulált brazildió (ipe). A tetszés szerint rusztikus tíkfa vagy könnyed rattanbútorokkal berendezett ülőhelyeket elkeríthetjük bambuszparavánnal vagy sövénnyel. A háttérbe raklapokból is építhetünk zöldfalat, amely kiemeli egy mintás textil függőágy vagy brazil függőszék harsány színeit.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)