időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Így lesz hívogatóan otthonos a hálószobánk

Forrás: Lakáskultúra
2022.07.30. 19:24
borítókép

A megfelelő matrac és ágynemű kiválasztásán is rengeteg múlik – nem csak esztétikailag, hanem a pihenésünk szempontjából is.

Matrac

A legtöbb cég 200 cm hosszúságú matracokat gyárt, de felárért egyéb méretet is rendelhetünk. Az egyszemélyes matracok szélessége 80, 90 vagy 100 cm, a franciaágyakba való darabok 140, 160, 180 és 200 cm-es változatban készülnek. Természetesen matraccal együtt árusított ágyat is találunk a boltokban, ám ilyet csak akkor vegyünk, ha nincsenek vázrendszeri vagy ízületi problémáink, sem speciális igényeink.

Érdemes időt szánni rá, hogy megkeressük a számunkra ideális méretet, de igaz ez a matrac felépítésére, anyagára is. Manapság már igen széles az árukínálat.

Bonellrugós matrac

A bonellrugós matrac előnye, hogy a különálló rugók egymástól függetlenül mozognak, így nem kopnak el, és alig adnak ki hangot, ha forgolódunk az ágyon.

Az ilyen termékek ára kedvező, ám tartásuk, formakövetésük nem tökéletes, ezért érdemes a kicsit drágább táska- vagy zsákrugós változatot választani. Utóbbi egyenletesebb tartást biztosít: a külön kis zsákokban elhelyezett rugók testtájanként váltakoznak, és erősségük is eltérő, tehát a kialakítás szinte leköveti a test vonalát. A rugós matracok nem forgathatók, csak az egyik felük használható, és fix ágyrács szükséges hozzájuk.
A szivacsmatracok olcsók, de nem igazán tartósak. Megfelelő, flexibilis ágyráccsal vendégágynak alkalmasak.

Biomatrac

A biomatracok rétegei latexből és kókuszrostból készülnek. A latex alapanyaga a kaucsuktejből előállított habosított tejgumi, amely tökéletesen felveszi a test vonalát. Jó a formastabilitása és a pontrugalmassága, ezért az orvosok gyakran ajánlják, használható fej- és lábemelős, motoros ágyrácsokhoz is. Antisztatikus és antiallergén. A kókuszrost réteg merevíti a matracot, nedvesség- és légáteresztő képessége kiváló, nem tenyésznek benne atkák és baktériumok.

Paplan

Ha szeretnénk megtalálni a tökéletes takarót, alaposan gondoljuk át az elvárásainkat, vegyük számba, hogy gyakran fázunk-e, van-e allergiánk, izzadunk-e alvás közben… A legtöbb üzletben 135-140 cm széles és 200 cm hosszú egyszemélyes, valamint 200-200 cm-es dupla paplanokat árusítanak. Ne feledjük, hogy a kétszemélyes paplanokra nehézkes felhúzni az ágyneműt, hiszen súlyuk elérheti az 5-6 kilót, és könnyen keletkezhet légrés a két pihenő test között. Léteznek extrakönnyű, nyári, normál és meleg változatok, de vásárolhatunk négy évszakos, valamint két vékony, összepatentolható darabból álló, variálható paplant is.

A töltet szintén lényeges: keressük a környezetbarát, antibakteriális és antiallergén anyagból előállított termékeket. Sokan szeretik a kacsa- vagy libapehellyel töltött paplant, hiszen könnyű, tartja a hőt, jól szellőzik, de az allergiások kerüljék, mert a poratkák csak 90 fokos mosás során tűnnek el, ez viszont tönkretenné a paplant.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)