időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Csodálatos paradicsomok gömbölyödnek a városi közösségi kertekben

Forrás: Lakáskultúra
2022.08.05. 10:41
borítókép

A közösségi kert a városlakók műfaja.

A közösségi kert minioázist jelent a belváros dzsungelében élők számára. Ide jöhetnek kertészkedni azok, akik sóvárognak egy kis saját termésű paradicsom, paprika után. Mára új minőséget nyert a közösségi kert műfaja: immár nem csak az egészségtudatos táplálkozás, hanem a spórolás miatt is fontos. Egyre több családnak segítség ez a lehetőség – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Közösségi kert a nyolcadik kerület sűrűjében

Kevesen feltételeznék, hogy épp a nyolcadik kerületben, méghozzá a nem túl jó hírű Magdolna utcában működik az egyik legnépszerűbb közösségi kert. A kopott házak közé beékelődött foghíjtelken kialakított művelhető terület stílusosan a Grundkert nevet kapta. I36 szépen művelhető parcellát és magaságyást, illetve komposztálót alakítottak ki itt a városi kertészkedők számára.

A kertecskéhez szerszámos épület, néhány asztalka és ülőalkalmatosság, illetve szalonnasütögető is tartozik. Éves tagdíj ellenében uborkát, paradicsomot, tököt, cukkinit és padlizsánt termeszthetenek itt a tagok. De néhány gyümölcsfa termésének is örvendezhetnek!

Az pedig nem kérdés, hogy aki idekeveredik és ittragad a Grundkertben, szívvel-lélekkel ás és kapál. Micsoda zamata lehet itt, a nyóckerben termett paradicsomnak…

Sokan szeretnének csatlakozni

A 11. kerületi Fraknó utcában található KALOT közösségi kert elsősorban családokat lát el, de serénykednek ezen a helyen olyanok is, akik eladásra termelnek.

“Szezon elején például közelharc folyt a palántákért, olyan népszerűek. Mindez talán annak köszönhető, hogy egyre nagyobb a tudatosság az emberekben, különösen a fiatalabb generációban. Igyekeznek kerülni a televegyszerezett gyümölcsöket és zöldségeket, fontosnak tartják, hogy mit adnak a gyereküknek enni. De a növekvő élelmiszerárak miatt is egyre többen kapnak kedvet ahhoz, hogy saját maguknak termeljék meg a zöldséget és a gyümölcsöt. Már most várólista van a belépni vágyó tagoknak, az elmúlt hónapokban nagyon sokan jelentkeztek” – mondta el Bányi Gyuláné, KALOT közösségi kert vezetője.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)