A komposztáló praktikus megoldás: a fűnyesedék, a hullott avar, a levágott ágak és a konyhai hulladék mind mehet bele. A növekedő dombocskában aztán minden, ami rákerült, lebomlik, és a foyamat végére tápanyagokban gazdag humusz keletkezik. Ez igazi kincs a kertben, hiszen a zöldségek, virágok, dísznövények alá bátran kiszórhatjuk, de ültetőgödrökbe is adagolhatunk belőle – olvasható a Lakáskultúra cikkében.
Ha komposztálunk, jelentősen csökken a háztartási szemét mennyisége és tisztább marad a kuka!
Nem véletlen, hogy egyre többen terveznek komposztálót a kertjükbe. Jót teszünk a környezetnek, hiszen a zöldhulladék újrahasznosul, táplálja a növények új generációját.
Lehetőleg ne a napra kerüljön
A legjobb hely a komposztálónak a kert egy félreeső, ám a házból könnyen megközelíthető része. De a legfontosabb, hogy félárnyékoos helyen legyen. Arra is érdemes figyelni, hogy a szomszédokat ne zavarja.
Elkészíthető házilag is, egyszerűen
Ha van otthon építkezésből maradék anyag, némi kézügyességgel, akár házilag is készíthető komposztáló: lehet fém hálós, vesszőből fonott, de használt raklapokból épített is. Arra minden változatnál figyelni kell, hogy jól szellőzzön, és könnyen lehessen benne forgatni az anyagokat, tehát hozzáférjünk a kupachoz. Ha nincs bennünk késztetés a barkácsolásra, vásárolhatunk is komposztálót.
Egy négyfős családnak egy 1-1,5 m3-es méretű darab általában elegendő méretű.
Ahhoz, hogy beinduljanak a lebontó folyamatok, nem mindegy, hogy mit és milyen arányban teszünk a komposztba. Figyelni kell a nitrogén és a szén arányára, hiszen, ha valamelyikből nincs elegendő, akkor nem a lebomlás, hanem rothadás indul be, és bűzös lesz a komposztáló (ideális esetben szinte semmilyen szaga nincsen). Így érdemes tartani a helyes arányokat: 75% zöld hulladék, konyhai hulladékkal keverve (ez lehet gyümölcs, lenyírt fű, zöldség, kihúzkodott gyom, kávézacc, krumplihéj, stb…) 25% cellulózban dús hulladék – vagyis gallyak, forgács stb…
Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)