Jókedvű fogyás ősszel – mutatjuk, mi kell hozzá

Ősz, betegségek, világjárvány – most különösen fontos odafigyelnünk a szervezetünk feltöltésére.

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya könnyen előidézhet rosszkedvet, levertséget, akár depressziót. A következő ételekben található vitaminok, ásványi anyagok azonban sokat javíthatnak a helyzeten, rendszeres pótlásukkal az ideális testsúly, a mozgáskedv és a jó kedély egyaránt fenntarthatóvá válik – írja a mindmegette.hu.

B-VITAMINOK

Az őszi időszakban igencsak fontos a pótlásuk, ugyanis kiemelkedő a szerepük az idegrendszer megfelelő működésében. Fogyasszunk joghurtokat, sajtokat, teljes kiőrlésű gabonákat, halat, tojást, marha- és bárányhúst, hogy derűsen induljanak a napjaid.

D-VITAMIN

A napfényhiányosabb őszi időszakban a szervezet D-vitamin-szintje sajnos nagyban lecsökken, ami a hangulatot is negatívan befolyásolhatja. A tojás, a máj és az egyéb belsőségek, valamint a halolaj, a tengeri állatok és a tejtermékek egyaránt hasznos D-vitamin-források.

FEHÉRJE

A proteinben gazdag étel éberen tart és ellát energiával, ami különösen fontos. A napi fehérjeszükséglet kielégítésére fogyasszon sok halat, tejterméket, húsokat és tojást.

FOLSAV

Ez a vitamin fontos a kedélyállapot szempontjából: kutatások szerint az alacsony folsavszint nagyban hozzájárulhat a depresszió jelentkezéséhez. A magas fehérje- és rosttartalmú hüvelyesek nemcsak kiváló tápanyagok a hűvösebb időszakban, hanem a napi folsavszükségletet is igen nagy mennyiségben biztosítják, ami elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez.

OMEGA-3 ZSÍRSAVAK

A rossz hangulat elűzésére egyél omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket. Az egyik legjobb forrásukat a halak jelentik. Salátába keverve, sütőben sütve, grillezve, párolva, zöldfűszerekkel ízesítve; ezernyi finomsághoz felhasználhatók! Ráadásul gyorsan elkészíthetők, így hétköznap is ideális alternatívák. Az omega-3 zsírsavak növényi forrásai közül különösen ajánlottak a zöld leveles zöldségek, a lenolaj és a dió.

SZELÉN

Megvéd a szabad gyökök káros hatásaitól, és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is ismert. Egy tanulmány szerint nagy mennyiségben segít enyhe, illetve középsúlyos depresszió esetén. Jó szelénforrások: brazil dió, tenger gyümölcsei, állati belsőségek, szárnyas- és vörös húsok, vaj, citrusfélék, avokádó, hagymafélék, paradicsom, brokkoli, sörélesztő, lencse, búzacsíra, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonafélék.

OLAJOS MAGVAK

Rendszeresen fogyasztva bizonyítottan hatásosak a rosszkedv és depresszió ellen, amiről leginkább magas vas- és magnéziumtartalmuk, valamint a bennük lévő omega-3 zsírsav gondoskodik. A napraforgó-, a len- és a tökmag fogyasztása kifejezetten javasolt.

SZÉNHIDRÁTOK

Az ebben gazdag élelem növelheti a szerotoninszintet – szervezetünkben ez a vegyület felelős a kedélyállapot javításáért. Ám a testsúly szempontjából nem mindegy, mely fajtáit fogyasztjuk: szénhidrátigényednek fedezése érdekében egyél teljes kiőrlésű gabonákat, tésztaféléket!

SZÍNESEN AZ IGAZI

Vitamin-, ásványianyag- és enzimkészleteid szinten tartásához fontos a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Ennek kapcsán részesítsd előnyben az élénk színű, magas antioxidáns-tartalmú élelmiszereket: a cékla, a sárgarépa, a sütőtök, a lila káposzta és hagyma, a mélyzöld leveles zöldségek, a brokkoli, a citrusfélék mind-mind hozzájárulnak a vidámsághoz, a vitalitáshoz és az egészséghez.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.