Öt étel, amikkel megelőzheted a szívbetegségeket

Szívbarát finomságokért nem kell feltétlenül a gyógyszertárba menni.

null

„Csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát” – számtalan vitamint, ásványi anyagot, étrend-kiegészítőt és élelmiszert szoktak jellemezni ezzel a mondattal. Szívbarát finomságokért azonban nem kell feltétlenül a gyógyszertárba menni. Íme öt étel, amivel jót tehetünk a szívünknek.

Spenót

Van, aki szerint a spenót nem finom? Ha igen, annak biztosan a rántástól úszó, fehér göböcskékkel teli menzás kaja lebeg a szeme előtt. De a kevés olívaolajon, egyben megpárolt zsenge levelek fokhagymával, esetleg valamilyen olajos maggal megszórva nagyon finomak. Meg persze a hagyományos sűrű főzelék is, ha nem úszik a rántásban, és sötétzöld. A spenót egyébként magas folsav, lutein, kálium és rosttartalma miatt jó a szívnek.

Lazac

A lazac azért jó a szívnek, mert tele van omega 3 zsírsavakkal, csökkenti a magas vérnyomást és gátolja a vérrögök képződését. Ez egyébként egy csomó másik tengeri halról is elmondható (pl. makréla, tonhal, hering, szardínia). Halat enni legalább heti két alkalommal javasolt. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a lazac esetében ne tenyésztett, hanem vadlazacot vásároljunk, mivel annak szervezetében kevesebb a lerakódott mesterséges anyagok mennyisége.

Zabpehely

A zabpehely azért nagy barátja a szívnek, mert tele van omega 3 zsírsavakkal, folsavval és káliummal, ráadásul a rosttartalma is igen nagy. Egyes kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkentheti, sőt, az Amerikai Cukorbetegek Szövetsége a már cukorbetegeknek is ajánlja a zabpehely fogyasztását, mivel az segít szinten tartani a vércukorszintet.

Avokádó

Az avokádó kalóriatartalma elég magas az átlagos zöldségekhez képest, de ezt felülírja a többi jó hatása. Szívbarát, mivel gazdag telítetlen zsírsavakban, kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, és magnéziumot tartalmaz, valamint B, C, A, és E vitaminokat. A kinézetével kapcsolatban érdekesség, hogy az inkák állítólag az „ahuacacuahat”, azaz herefa nevet adták neki – nem csak a külseje miatt, hanem mert afrodiziákumként is jól ismert.

Olívaolaj

Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, ezek pedig ellenségei az úgynevezett rossz koleszterinnek. Ezért aztán, aki barátja akarsz lenni a szívednek, cseréld le a disznózsírt vagy napraforgóolajat az egészséges és finom olívaolajra. Persze azért jóból is megárt a sok.

Ételek, amelyek gyorsíthatják szervezetünk öregedését

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.