Egy hamburger a húspogácsa, a feltét és az ezeket közrefogó zsemle összhangjától lesz tökéletes. A házi hamburgerzsemle garantáltan nem tartalmaz E-ket, alaptésztája pedig nemcsak látványosan színezhető, hanem különféle adalékokkal is gazdagítható.
Egy hamburger a húspogácsa, a feltét és az ezeket közrefogó zsemle összhangjától lesz tökéletes. A házi hamburgerzsemle garantáltan nem tartalmaz E-ket, alaptésztája pedig nemcsak látványosan színezhető, hanem különféle adalékokkal is gazdagítható.
Az alaptészta
A hamburgerzsemle hozzávalója a liszt, amely már önmagában színt adhat a tésztának. A leggyakrabban használt fehér búzaliszteken (BL-51, BL-55) kívül tönköly- és rozsliszttel is süthetsz. Minél magasabb a liszt fajtájára utaló betűkódot követő szám, annál több szervetlen anyag van az őrleményben, és annál sötétebb a liszt. Pl. a BL-200 jelölésű teljes kiőrlésű búzaliszt vagy a TBL-300-as teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt már nem teljesen fehér.
A rozslisztek közül a fehér RL-60 (rozsláng) a legvilágosabb és a teljes kiőrlésű RL-190 a legsötétebb.
A sötét lisztek kevesebb keményítőt és glutént tartalmaznak, ezért ezeket keverd világos „fogós” lisztekkel, máskülönben a tésztájuk nem áll össze, illetve morzsálódós lesz.
Színkörkép
Sokféle természetes színezőanyag közül választhatsz, hogy a tészta megfestésével látványos kinézetet adj a hamburgerednek. Éld ki a művészi hajlamaidat, és színezz bátran gyümölcs- és zöldséglevekkel, pürékkel, vízben feloldandó zöldségporokkal, őrölt fűszerekkel.
A házilag előállítható, valamint egészség- és bioboltokban beszerezhető színezőanyagokat keverd a kidolgozott alaptésztába, és egyenletesen oszlasd el. Előfordulhat, hogy valamely erőteljesebb szín elérése érdekében túl sok folyékony festéket adagolsz – ilyenkor némi liszt hozzáadásával korrigálhatsz.
Vegyük sorra színek szerint a hamburgerzsemle festésére alkalmas adalékokat:
Sárga tésztához: sáfrány, kurkuma
Narancs tésztához: sárgarépalé, narancslé
Zöld tésztához: spenótpor
Piros és rózsaszín tésztához: céklapor és -lé, paradicsompüré, ajvár
Lila tésztához: vöröskáposztalé, bio szilvanektár
Fekete tésztához: szépia tinta
Jöhet a topping
Toppingnak szinte bármi alkalmas, a friss zöldfűszerek és gyümölcsök kivételével, mert ezek sütéskor megéghetnek.
Ne ragadj le a méltán népszerű szezámmagnál (vagy ha mégis, akkor hántolt fehérrel és hántolatlan feketével vegyesen szórd meg sütés előtt a megkent zsemléket)!
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.